Pitanja

Ljubić: Još važe neki zakoni iz Herceg-Bosne, ona je ugrađena u temelje BiH

''HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje suvremene BiH'', kazao je Ljubić.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2020. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još su u Bosni i Hercegovini na snazi pojedini zakoni koji su doneseni za vrijeme Hrvatske republike Herceg-Bosna. HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje suvremene BiH, kazao je za N1 predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Božo Ljubić.

Spremni za izbore

Ljubić je komentirao žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. studenoga.

 

U žrijebu su sudjelovala 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 333 nezavisna kandidata, 72 koalicije i devet nezavisnih listi kandidata.

''Rekao bih da tu ima koalicija i stranaka koje istinski izlaze na izbore sa namjerom da dobiju mandate. Vjerujem da ima i onih koje su stranke prijavile iz taktičkih razloga, da bi dobile više promatrača na izborima, što je također legitimno'', kazao je dodajući da je HNS osporio legalnost i legitimnost SIP-a zbog načina na koji je oformiran.

''Mi smo mnoge stvari kao predstavnici Hrvata osporavali, ali smo morali živjeti s tim. Stranke HNS-a će izaći na ove izbore spremne i vjerujem da ćemo polučiti rezultat barem na razini koje smo imali ranije'', istaknuo je.

 

Iz godine u godinu, od izbora do izbora legitimitet komisije je doveden u pitanje, kredibilitet poljuljan. No, Ljubić dodaje kako će izbori biti provedeni u demokratskom ozračju.

''Problem Bosne i Hercegovine je mnogo dublji nego što je SIP. Problem se tiče fundamentalnih odnosa i zbog toga SIP, umjesto da bude jedan tehnički organ, kao što je u drugim državama, ona biva u fokusu. Postoji realan i opravdan strah da će SIP u nekoj budućoj situaciji, poput izbora u 2022. godine, a ja ne vjerujem da će se do tada izmjeniti Izborni zakon, mogla odigrati neku presudnu ulogu. Zbog toga problematiziramo rad SIP-a'', kazao je.

Budućnost

Na pitanje kako riješiti '"fundamentalne probleme" kazao je da je rješenje poštovanje ustava BiH iz Daytona, ''kakav god da jeste, i poštivati odluke Ustavnog suda BiH, poput konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH''.

''Druga po meni odluka je odluka Ustavnog suda po mojoj apelaciji kao i odluka Suda u Strazburu po apelaciji Sejdić-Finci. Suštinska pitanja Bosne i Hercegovine će se morati rješavati samo u dogovoru legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda'', naveo je. 

Dotaknuo je se obilježavanja dana Herceg-Bosne objašnjavajući kako su u ''Bosni i Hercegovini na snazi pojedini zakoni koji su doneseni za vrijeme Hrvatske republike Herceg-Bosna.

''HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje suvremene BiH. Bez obzira na neke polemičke tonove, ne bismo se trebali previše baviti tim pitanjim - obilježavanjima blagdana jednih, drugih ili trećih... trebamo se okrenuti budućnosti'', naglasio je. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close