'Mostarizacija' Federacije

Ljevica postavila uvjete za vlast: Izmjene ustava, novi način biranja Predsjedništva...

Novinarima je predstavljen zajednički dokument navedenih stranaka "Kriteriji za uspostavu izvršne vlasti na razini države Bosne i Hercegovine".
Vijesti / Politika | 20. 12. 2018. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici BH Bloka istaknuli su danas na pres-konferenciji u Sarajevu da se Uputstvom SIP-a o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH dijeli na tri etničke državice.   

Predsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić rekao je da tko god se upusti u realizaciju tog uputstva pristaje na podjelu zemlje, što se može smatrati izdajom Bosne i Hercegovine. 

''Uputstvo koje je usvojio SIP je neustavno, a članovi SIP su se u nastojanju da ispune naloge, prvenstveno HDZ-a, u svom rješenju vodili trenutnim stanjem u kantonalnim skupštinama ne vodeći računa ni o popisu iz 2013., iako je u uputstvu uzet kao validan'', naveo je Nikšić. 

17 kriterija

Dodao je da ga čini nesretnim što su Europska komisija i predstavnici Veleposlanstva  SAD-a požurili da podrže takvo uputstvo SIP-a, te dodao da je EK bila ta koja je opredijelila SIPda ne dopusti novo brojanje glasačkih listića. 

Nikšić je predstavio i 17 kriterija BH Bloka za formiranje vlasti na državnoj razini od kojih se značajan dio odnosi na unaprjeđenje izbornog zakonodavstva (elektronsko glasanje i brojanje glasova), zatim provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava (Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku), popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, uvođenje instituta vanrednih izbora, te formiranje novih ministarstava na državnoj razini (za europske integracije, za poljoprivredu, za obrazovanje, kulturu i sport).   

''Svjesni smo ograničenja, ali smo svjesno išli i s maksimalističkim zahtjevima kako bi konačno stavili u fokus bitne stvari'', istaknuo je Nikšić. 

Potpredsjednik DF-a i zastupnik u Zastupničkom  domu PSBiH Dženan Đonlagić naglasio je da će BH Blok iskoristiti sve pravne mehanizme za ocjenu ustavnosti Uputstva SIP-a pred Ustavnim sudom BiH i pred Ustavnim sudom FBiH. 

'Mostarizacija Federacije'

''Uvjereni smo da je pet članova SIP-a koji su izglasali to uputstvo najdirektnije i brutalno prekršilo odredbe Ustava FBiH nepoštivanjem vrlo eksplicitne norme da se koristi popis iz 1991. a ne iz 2013.'', kazao je Đonlagić. 

Dodao je da smatraju da novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebo biti formiran dok ne bude riješena novonastala ustavno-pravna kriza u FBiH jer bi to dovelo do "mostarizacije" cijele Federacije. 

Predsjednik Naše stranke i poslanik u Zastupničkom domu PSBiH Predrag Kojović rekao je da su Kriteriji BH Bloka za formiranje vlasti na državnoj razini vrlo ambiciozan dokument i početak nastajanja nove platforme koja će pozvati sve građane da pokušamo pronaći izlaz iz matrice u kojoj se BiH nalazi već 25 godina. 

''Nadam se da će važnost BH Bloka postati shvaćena tek za dvije ili četiri godine i sve ću učiniti da se u tom periodu promijeni kompletno stanje i da ne bude više koalicija koje će se pravdati matematičkim kombinacijama'', kazao je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close