Opet isto

Likovi opet dogovorili da će se dogovarati

Izetbegović je rekao kako ''krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis'' te da je postavljen ''novi rok''.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2019. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dogovorili smo da počnemo tražiti rješenje'', rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

''Zadali smo sebi novi rok'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović.

Poruke su to nakon sastanka kojeg su u Sarajevu održala izaslanstva ovih stranaka i koji, ako je suditi po izjavama, nije donio ništa novo baš kao i onaj proteklog tjedna u Mostaru iako su na njemu, kako su to stranke najavile, bili najjači sastavi za pregovore.

Izetbegović je rekao kako ''krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis'' te da je postavljen ''novi rok''.

''HDZ i SDA su danas sebi zadali novi rok od dva tjedna da pokušamo napraviti neki okvir za implementacije presuda suda. Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan orijentacioni okvir tada ćemo uključiti koalicijske partnere SBB i DF. Ako uspijemo s njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi sve išlo u proceduru. Mi smo zainteresirani za implementacije presuda i za smanjenje mogućnosti blokada. Imali smo i poseban sastanak s gospodinom Novalićem i gospođom Milićević. Dogovorili smo se da finaliziramo prijedloge za ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih'', rekao je Izetbegović novinarima.

Govoreći o novoj vlasti na državnoj razini, Izetbegović je rekao kako je krajnje vrijeme za postizanje dogovora.

''Imat ćemo neke sastanke. Cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis. Kao što rekoh, potreban je i treći. Mislim da i tu ima nekih kretanja'', rekao je i dodao kako ne treba misliti ''da ćemo nešto riješiti za deset dana nešto što ne možemo riješiti za deset godina''.

Čović je pak rekao da su se ''dogovorili da otpočnu proces traženja rješenja''.

''Dogovorili smo se da otpočnemo jedan proces traženja rješenja i nadam se da naši ljudi koji su zaduženi za to sada raspravljaju o tome i da napravimo jedan plan kako da ove dvije stranke do kraja idućeg tjedna možemo ponuditi rješenja kao jedan zajednički sadržatelj našeg rada pa da uključimo sve druge koje treba uključiti da bi ovaj zakon dobio promjene u zajedničkom Domu parlamentarne skupštine BiH. Čini mi se da i dalje klima i razina ka toj razini utopljavanja odnosa je dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje. Danas imamo ova dva Kolegija, vidjet ćemo kako ćemo dobaciti oko uspostavljanja vlasti na razini BiH'', istaknuo je Čović.

Naveo je i da žele razgovarati o svim odlukama Suda u Strasbourgu, odnosno Ustavnog suda BiH, a koliko će daleko otići oko tehničkih pitanja će vidjeti.

Opet u Mostaru

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će u četvrtak u Mostaru razgovarati s rukovodstvom HDZ-a o mogućnostima formiranja vlasti na razini BiH, te poručio da Republika Srpska neće prihvatiti nikakav dokument koji liči na priču o Godišnjem nacionalnom programu za pristupanje NATO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close