Nema labavo

Lideri dobili ozbiljna upozorenja

Kako im je rečeno, veći dio članica EU je za nastavak europskih integracija, ali da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana pojačaju reformske napore…
Vijesti / Politika | 31. 10. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski dužnosnici koji završavaju mandat u europskim institucijama su u razgovoru s liderima zemalja zapadnog Balkana poslali ozbiljna upozorenja i prenijeli zabrinutost u vezi s narednim koracima u europskim integracijama regije, objavile su Nezavisne novine.

Kako tvrdi banjalučki list, europski lideri su izrazili nadu da regija neće izgubiti europsku perspektivu, ali, za razliku od ranijih mjeseci i godina, ovog puta je bilo više upozorenja i potencijalnih problema.

Kako im je rečeno, veći dio članica EU je za nastavak europskih integracija, ali da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana pojačaju reformske napore kako bi pružili argumente prilikom sastanka europskih lidera u ožujku sljedeće godine da se zapadnom Balkanu odobre sljedeći koraci.

Nezavisne podsjećaju o idejama da se europska perspektiva zapadnog Balkana zamijeni specijalnim ili privilegiranim partnerstvom, koje bi bilo zasnovano na ekonomskim temeljima. Pojedini regionalni mediji su također ovih dana pisali o ovoj mogućnosti i činjenici da se u Bruxellesu neslužbeno sve više govori o tome da je potrebno naći neku zamjenu za punopravno članstvo.

Iz Ureda Federice Mogherini, odlazeće visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnost, je nakon večere koju je imala u utorak s članovima Predsjedništva BiH i najvišim dužnosnicima Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, izraženo žaljenje zbog odluke Europskog vijeća da se ne otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Dodaju da se Mogherini suglasila s balkanskim liderima da su europske integracije zapadnog Balkana ključni strateški cilj u zajedničkom interesu EU i regije.

"Zapadnobalkanski partneri su ponovo potvrdili snažnu privrženost europskoj budućnosti, reformama koje to traži, prvenstveno na korist svojih građana, kao i privrženost regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima", navedeno je u priopćenju Mogherini.

 


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, je rekao da su na sastanku s Johannesom Hanom, komesarom EU za proširenje, potvrđene razlike u viđenjima članova Predsjedništva o BiH i da nije bilo važnih zaključaka niti obavezujućih stavki za BiH. Dodik je naveo da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za suradnju samo na europskom putu.

"Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka europskim integracijama i da se pitanja ne uvjetuju", izjavio je Dodik.

Komšić i Džaferović su također naglasili da postoji razlika u pogledu puta ka NATO-u, a uz to su istakli da su razočarani odlukom o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Usprkos tome, ponovili smo Hanu da BiH nema luksuz da odustane od europskog, ali i NATO puta", rekao je Komšić nakon sastanka s Hahnom.

Kopirati
Drag cursor here to close