Arapski summit

Libanon poziva svijet da se Sirijci izbjeglice vrate kućama

No podjele između arapskih država o pitanju Sirije, kao i unutarnje nesuglasice među Libanoncima, potkopali su summit i prije njegova početka, a nekoliko je čelnika odustalo od sudjelovanja.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2019. u 19:49 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libanonski predsjednik Michel Aoun pozvao je u nedjelju na Arapskome gospodarskom summitu svjetske sile da se angažiraju na povratku sirijskih izbjeglica kućama, bez obzira na političko rješenje rata u toj zemlji.

Michel Aoun je rekao u Bejrutu i da Libanon ima više rješenja za siguran povratak izbjeglica kućama koje će iznijeti na summitu.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine više od milijun ljudi pobjeglo je odande u Libanon. Prema podacima humanitarnih agencija ondje žive u ekstremnom siromaštvu.

UN kaže da njihov povratak u zemlju još nije siguran.

Libanonski dužnosnici pozvali su izbjeglice da se vrate kućama nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad 'vratio' veći dio teritorija zemlje uz rusku i iransku pomoć.

No podjele između arapskih država o pitanju Sirije, kao i unutarnje nesuglasice među Libanoncima, potkopali su summit i prije njegova početka, a nekoliko je čelnika odustalo od sudjelovanja, prenosi Hina.

Ključni kamen spoticanja je nedoumica treba li Siriju ponovno primiti u Arapsku ligu, nakon što je prije više od sedam godina njezino članstvo savezu suspendirano.

Kopirati
Drag cursor here to close