Rusija kao podrška BiH

Lavrov podržava Dayton i teritorijalni integritet BiH

Lavrov će sa rukovodstvom Bosne i Hercegovine razmotriti bilateralne odnose, razmijeniti mišljenja o situaciji na Balkanu i u svijetu.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2018. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Šef ruske diplomacije, Sergei Lavrov, tijekom posjete Sarajevu i Banja Luci potvrdit će čvrstu privrženost Rusije Daytonskom sporazumu, podržati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ustavna ovlaštenja dva entiteta i ravnopravnost tri konstutivna naroda'', rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zakharova.

Najavljujući posjetu, Zakharova je rekla da će Lavrov sa rukovodstvom Bosne i Hercegovine razmotriti bilateralne odnose, razmijeniti mišljenja o situaciji na Balkanu i u svijetu.

"Tijekom radne posjete Sarajevu, Lavrov će se sresti sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministrom vanjskih poslova. Priprema se potpisivanje plana konzultacija među ministarstvima vanjskih poslova za 2019. i 2020. godinu", rekla je Zakharova na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Po njenim riječima, u Banja Luci Lavrov će razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, sudjelovat će u otkrivanju spomen ploče i polaganju kamena temeljca za pravoslavni hram u znak sjećanja na obitelj ruskog cara Nikolaja Drugog.

Planirano je da Lavrov i Dodik razmotre perspektive bilateralnih odnosa, mogućnosti produbljivanja suradnje na političkom, ekonomskom, kulturnom planu, kao i da razmotre situaciju na Balkanu.

U Beogardu je najavljeno da će se u Banja Luci sa Lavrovom sastati i šef srpske diplomacije, Ivica Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close