Formiranje vlasti

Lajčak je zvao Izetbegovića, da mu neke stvari pojasni

"Ima nekih razgovora koji su u tijeku u okviru Predsjedništva, između članova Predsjedništva koji se kreću u pravcu postizanja dogovora.''
Vijesti / Politika | 04. 11. 2019. u 20:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SDA Safet Softić je u gostovanju na N1 televiziji komentirao aktualnu političku situaciju i razgovore povodom formiranja vlasti.

"Ima nekih razgovora koji su u tijeku u okviru Predsjedništva, između članova Predsjedništva koji se kreću u pravcu postizanja dogovora. Dokle su ti dogovori došli, to najbolje znaju članovi Predsjedništva. Ali, znam da se razgovara o formiranju vlasti", kazao je Softić.

Istaknuo je kako je Komšić važan u cijelom procesu te bez njegove suglasnosti je teško postići bilo kakav dogovor.

Ističe da ne vidi nikakve promjene u stavu SDA u vezi slanja ANP-a. "Parlament je blokirao Dodik sa SNSD-om i nijedan razlog ne postoji da Parlament ne radi. Bilo je pokušaja za hitnim sjednicama i mislim da će biti još", smatra Softić i dodaje da je blokada "SNSD-a osnovni razlog što se sjednice ne održavaju".

"Posljedica nesazivanja sjednice je posljedica cjelokupnog političkog stanja u BiH", ističe Softić.

"Pitanje ANP-a u ovom slučaju prevazilazi pitanje dokumenta. Ovo nije pitanje hoćemo li mi u NATO ili nećemo, ovo je pitanje zakona. Zakona koji su doneseni", kazao je on.

"Dodik će morati pristati na to, prije ili kasnije. To zakoni ove zemlje propisuju. Dodik će to morati prihvatiti, ovo je neka crvena linija na kojoj Dodik lomi organe BiH u smislu razgradnje ove zemlje. To je njegova, čini mi se, zvanična politika. Ovo je crvena linija na kojoj treba istrajati i dovesti Dodika u fazu da poštuje zakon".

Poručio je da Milorad Dodik želi ući u državnu vlast.

"Dodik da je htio iskoristiti svoje prijetnje od veljače, da smo to slušali mi bismo živjeli u nekoj drugoj zemlji. Dodik strašno želi ući u državnu vlast. Mi ne ucjenjujemo nikoga, članovi Predsjedništva traže od budućeg mandatara poštivanje zakona".

Softić je komentirao i sastanak Lajčaka s Čovićem i Dodikom.

"Lajčak je zvao Izetbegovića, da mu neke stvari pojasni vezano za taj sastanak. Ja ne mogu to tumačiti, samo ako me pitate da li je bilo kakvog kontakta, gospodin Lajčak se javio gospodinu Izetbegoviću", kazao je za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close