Beč

Kurz zatražio veće ovlasti za sigurnosne službe

Kurz je zatražio hitnu reformu Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka koji promatra osobe potencijalno opasne po austrijsko društvo, ali nije detaljno naveo o kakvim promjenama bi se radilo.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2020. u 14:11 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražio je u četvrtak, na izvanrednoj sjednici austrijskog parlamenta,  zakonske promjene koje bi sigurnosnim službama dale veće ovlasti u borbi protiv terorizma.

"Sigurnosne službe ne raspolažu uvijek pravnim sredstvima za praćenje i sankcioniranje islamskih ekstremista i ostalih osoba od koji predstavljaju opasnost", rekao je Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka ÖVP) na izvanrednoj sjednici donjeg doma austrijskog parlamenta, Nacionalnog vijeća, povodom terorističkog napada u Beču u ponedjeljak.

Kurz je zatražio hitnu reformu Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka koji promatra osobe potencijalno opasne po austrijsko društvo, ali nije detaljno naveo o kakvim promjenama bi se radilo.

Austrijski kancelar je objasnio kako se neće dopustiti postojanje "paralelnih društava" u Austriji iz kojih proizlaze "ekstremisti koji ubijaju nedužne".

"Mi se moramo odlučno i beskompromisno boriti protiv neprijatelja našeg slobodnjačkog društva", rekao je Kurz pred Nacionalnim vijećem i najavio kako se ne smije dopustiti podjela društva na kršćane i muslimane, ili na Austrijance i migrante.

Atentator, Austrijanac albanskog porijekla Kujtim Fejzulai, koji je u ponedjeljak usred Beča ubio četiri osobe, prije nepunu godinu dana pušten je iz zatvora u kojem je boravio zbog pokušaja odlaska u Siriju gdje se namjeravao pridružiti pripadnicima terorističke Islamske države.

Iz zatvora je pušten zbog toga što su nadležne službe zaključile kako on ne predstavlja opasnost ta kako postoje izgledi za "pozitivan razvoj" u procesu deradikalizacije.

Na udaru kritika su se našle i austrijske obavještajne službe, koje nisu reagirale nakon dojave slovačkih kolega da je Fejzulai u Slovačkoj namjeravao nabaviti streljivo za automatsko oružje.

Kopirati
Drag cursor here to close