Krivokapić s Džaferovićem i Komšićem

Plan je do kraja tekuće godine imati spreman projekt magistralnog puta Sarajevo - Šćepan Polje

Krivokapić dočekao Džaferovića i Komšića - Dobrosusjedski odnosi i europska integracija ključni za razvoj Crne Gore i BiH
Vijesti / Politika | 04. 06. 2021. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine su prijateljski i dvije države imaju odličnu suradnju, a u prilog takvoj konstataciji govori Ugovor o granici, koji je BiH potpisala i ratificirala jedino s Crnom Gorom, poručeno je danas u Podgorici, na sastanku crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, javlja Anadolija.

Džaferović i Komšić borave u službenoj posjeti Crnoj Gori, gdje razgovaraju sa najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima.

Zadovoljstvo zbog susreta

Kako je priopćeno nakon sastanka, Krivokapić je iskazao zadovoljstvo zbog ponovnog susreta s članovima Predsjedništva BiH, ocijenivši da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da one imaju odličnu suradnju, a u prilog takvoj konstataciji govori Ugovor o granici, kaže se u priopćenju.

Krivokapić je istaknuo da je stabilna i sigurna regija preduvjet prosperiteta svih zemalja u njemu, a da su dobrosusjedski odnosi i europska integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj.

Naglasio je da je zadovoljan rezultatima koje Vlada Crne Gore postiže u trenutnim kompleksnim tranzicijskim i COVID-19 uvjetima.

''Boljeg recepta za Crnu Goru u ovom trenutku nema. To je meritokratska Vlada. Mi se trudimo da preobrazimo Crnu Goru. Najvažnije je da Crna Gora postane i opstane kao građanska država'', rekao je Krivokapić.

Kazao je i da je za Crnu Goru od posebnog interesa unapređenje prometne infrastrukture, koja predstavlja preduvjet, kako za povećanje prometa ljudi i roba, tako i za sveukupnu ekonomsku suradnju.

Spreman projekt magistrale

Krivokapić je naglasio da postoji obostrani interes za jačanje suradnje u oblasti turizma, kako bi se stvorili uvjeti da ponuda bude mnogo kvalitetnija i uspješnija za obje države, kao i da od ove sezone očekuje priliv od 65 posto od dohotka koji je ostvaren u ljetnoj sezoni 2019. godine.

''Naš plan je da do kraja tekuće godine imamo spreman projekt magistralnog puta Sarajevo - Šćepan Polje, do Plužina. Takav projekt bio bi najbolji dokaz našem dobrosusjedstvu, prijateljstvu i namjeri da građanima naših država i regiji život učinimo prijatnijim i bogatijim”, poručio je Krivokapić.

Komšić je, kako je priopćeno, iskazao zadovoljstvo izuzetno dinamičnom diplomatskom suradnjom s novom crnogorskom administracijom i naglasio da je trenutna suradnja između BiH i Crne Gore dobar primjer cijeloj regiji.

BiH ne smije imati dilemu

Prema njegovim riječima, postojeći sporazum o zajedničkoj granici samo je potvrda prijateljskog i partnerskog bilateralnog odnosa.

''Želimo taj odnos da unapređujemo. BiH je u poziciji da nikada ne smije imati dilemu kakvi odnosi treba da budu sa susjedima. Naš interes je da imamo susjeda koji je stabilan i da slijedimo vaš primjer na putu eurointegracije'', naglasio je Komšić.

Govoreći o projektu magistralnog puta Šćepan Polje – Foča, Komšić je rekao da je to obostrana potreba i želja.

''Taj projekt će imati našu podršku. BiH je zainteresirana da se taj projekt realizira. Na nas računajte kao na prijatelje i stojimo Vam na raspolaganju za sve konzultacije i razgovore'', istaknuo je Komšić, koji je poželio Crnoj Gori uspješnu turističku sezonu.

Dodirne točke

Džaferović je također kazao da je zadovoljan zbog dinamičnog partnerskog i dobrosusjedskog odnosa dvije države.

''Čekali smo da se stabilizira epidemiološka situacija da bi došli da razgovaramo. Nama je stalo do dobrih odnosa s Crnom Gorom. Važna nam je stabilna Crna Gora, Crna Gora na europskom putu, Crna Gora članica NATO saveza'', kazao je Džaferović.

Istaknuo je da BiH s Crnom Gorom ima puno dodirnih točaka koje treba unapređivati.

''Ima puno razloga da surađujemo u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, prometne infrastrukture, jačanju industrijske proizvodnje. Mislim da je ona zapostavljena u svim zemljama bivše Jugoslavije'', zaključio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close