Površan izvještaj

Reagirali Rusi: Inzko zaboravlja neravnopravnost

Iz Rusije poručuju da se bespotrebno izdvajaju velika sredstva za aparat visokog predstavnika u BiH.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2019. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršiltelj dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitriy Polyanskiy ocijenio je u New Yorku da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najnoviji izvještaj o stanju u BiH napisao sa preduvjerenjem i da samo površno spominje najveća kršenja ravnopravnosti u toj zemlji.

On smatra da je vrijeme protektorata nad BiH nepovratno prošlo i da je visoki predstavnik u BiH sa svojim izvanrednim bonskim ovlastima postao teret za dalji demokratski razvoj zemlje.

Bespotrebno plaćanje Inzka

Polyanskiy je na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojem je razmatran Inzkov šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH, rekao da nije u skladu s mandatom visokog predstavnika zanimanje Inzka za europske i transatlantske integracije BiH nauštrb njegovih glavnih obveza, koje se odnose na realizacije plana "pet plus dva", prenosi TAS.

Prema njegovim riječima, bespotrebno se izdvajaju velika sredstva za aparat visokog predstavnika u BiH.

On je naglasio da je ravnopravnost u BiH, garantirana Daytonskim sporazumom, u posljednje vrijeme sve češće ugrožavana, a da Inzko to uporno ne priznaje i da u izvještaju samo površno i bez kritike spominje najveća kršenja ravnopravnosti, javlja Srna.

Ideje i nespremnost Bošnjaka

Kao primjer tog kršenja, Polyanskiy je naveo "ideju Bošnjaka da ospore pred Ustavnim sudom BiH naziv Republika Srpska, koji je u daytonskoj terminologiji, kao i nespremnost Bošnjaka na razgovor sa Hrvatima o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH".

Polyanskiy je sa žaljenjem konstatirao da su članovi Vijeća sigurnosti dobili Inzkov izvještaj samo nekoliko dana prije razmatranja, dodajući da je za upoznavanje o tom dokumentu potrebno više vremena.

Visoki predstavnik Valentin Inzko predstavio je danas Vijeću sigurnosti UN redovni šestomjesečni izvještaj o BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close