Pregovori

Krišto o 'važnim pitanjima': Mi zapravo ne tražimo ni od koga da nam nešto ustupi

Kako je rekla, razgovori se vode na političkoj razini, razgovara se o svim važnim pitanjima, kao što su i pitanja promjene Izbornog zakona BiH.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2020. u 11:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nalazimo se u pregovorima s političkim strankama koje imaju podršku naroda koji predstavljaju, izjavila je za današnje Oslobođenje zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZBiH Borjana Krišto.

Kako je rekla, razgovori se vode na političkoj razini, razgovara se o svim važnim pitanjima, kao što su i pitanja promjene Izbornog zakona BiH.

''To pitanje nije i ne bi trebalo biti samo interes političkih predstavnika hrvatskog naroda, to je interes svih u BiH i to je pitanje koje se prioritetno mora riješiti kako bi stvari u zemlji krenule naprijed'', kazala je.

Kada su u pitanju stavovi političkih predstavnika hrvatskog naroda, Krišto navodi da "mi zapravo ne tražimo ni od koga da nam nešto ustupi".

''Zalažemo se za rješenja koja će i hrvatskome narodu osigurati punu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje, kao što to imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH. Stoga ovo pitanje ne treba gledati kao uvjetovanje, nego je ono zapravo nužnost u BiH'', smatra ona.

Upitana kako vidi razvoj ove situacije ako iz SDA i DF-a tvrde da stranke okupljene oko HNS-a žele u izborni sistem BIH uvesti etnoteritorijalizaciju zemlje kroz Izborne jedinice, kazala je da se prije svega mora reći da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih koji u njoj žive.

''Hrvatski politički predstavnici okupljeni unutar Hrvatskog narodnog sabora BIH s punim pravom traže i nude rješenja koja su u skladu s ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine, provode odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda i ne sadrže nikakve diskriminatorne odredbe prema bilo kome. Bosna i Hercegovina je po Daytonskom mirovnom sporazumu zemlja tri konstitutivna naroda i jedino takva može biti. Danas imamo situaciju u kojem jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike, kao i situaciju da za potrebe ovoga pojedinci mijenjaju nacionalnost od izbora do izbora. Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, to je interes Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti, sigurnosti i budućnosti. Zato se Hrvati okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora bore za zakonska i sustavna rješenja po kojima će hrvatski narod birati svoje političke predstavnike i koji će njemu biti odgovorni'', kazala je, između ostalog, predsjedavajuća Krišto za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close