Predsjedavajuća

Krišto otkrila datum održavanja prve sjednice Zastupničkog doma PSBiH

Na prvoj sjednici Kolegija bilo je dosta točaka dnevnog reda, od pitanja određivanja nadležnih povjerenstava, do formiranja zastupničkih klubova, osiguranja određenih uvjeta za njiihov rad i drugih točaka, obrazložila je Krišto.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 19:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prva u novom, postizbornom sazivu, trebala bi biti održana 17. siječnja 2019. godine.

Kolegij Doma trebao bi zasjedati dan prije, 16. siječnja, kazala je u utorak novinarima predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto nakon prvog zasjedanja užeg sastava tog kolegija.

Napomenula je da će prijedloge potvrđivati širi sastav Kolegija za čije su se formiranje nakon Nove godine godine tek stekli uvjeti, kao i za formiranje neophodnih povjerenstava Doma.

Danas je bilo prijedloga da Zastupnički dom zasjeda prvi put u novom sazivu u razdoblju između Božića i Nove godine, točnije 28. prosinca, ali je Kolegij odlučio da rad počne iduće godine, obrazložila je Krišto, imajući u vidu vjerske blagdane, katolički i pravoslavni Božić, kao i Novu godinu, te činjenicu da još nema ni prijedloga Predsjedništva BiH za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH.

Na prvoj sjednici Kolegija bilo je dosta točaka dnevnog reda, od pitanja određivanja nadležnih povjerenstava, do formiranja zastupničkih klubova, osiguranja određenih uvjeta za njiihov rad i drugih točaka, obrazložila je Krišto.

Upitana je li Kolegij dao mišljenje u vezi s pokrenutom apelacijom skupine zastupnika Ustavnom sudu BiH o ukidanju tzv. ''bijelog kruha'', odgovorila je da se Kolegij ne očituje o apelacijama, već samo određuje nadležno tijelo, a to je Ustavno-pravno povjerenstvo koje još nije formirano.

Zamoljena za komentar o odluci SIP-a BiH koja se odnosi na raspodjelu mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, Krišto je kazala da SIP nije imalo utemeljenja odlučivati o tome koliko koja županija daje izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH.

SIP je tijelo koje, po Izbornom zakonu, raspisuje i provodi izbore, sve do objave. Neovisno je tijelo koje bi trebalo takvo i ostati, smatra Borjana Krišto.

''Što se tiče današnje odluke, potpuno je u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutvnih naroda na svim razinama, u ovom slučaju za Dom naroda Paralamenta FBiH, te je suprotna i Ustavu Bosne i Hercegovine. Sada ćemo mi kao legitimno izabrani predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štitimo poziciju ne samo tog već i drugih konstitutivnih naroda'', navela je Krišto.

Upitana hoće li se HDZ BiH, čiji je ona kadar, obraćati apelacijom Ustavnom sudu BiH zbog današnje odluke SIP-a, odgovorila je da će rasprava o tome što eventualno činiti, nakon uvida u SIP-ovu odluku, uslijediti u okviru tijela stranke i Hrvatskog narodnog sabora.

Krišto nije željela komentirati rezoluciju koju Zastupničkom domu predlaže zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović, a značila bi osudu uplitanja Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

''Ne bih ja to komentirala, najavu te antideklaracije, kako je mediji nazivaju. Svatko ima svoj stav. Ono što ja mogu reći - izuzetno mi je drago da je Hrvatski sabor raspravljao o poziciji i položaju hrvatskog naroda i donio Deklaraciju temeljem svojih odluka, svojih dokumenata, prije svega Ustava Republike Hrvatske i zakona, a s druge strane imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina zemlja koja funkcionira temeljem nametnutog rješenja Daytonskog sporazuma čija je potpisnica, a ja bio rekla i obveznica, između ostalih i Republika Hrvatska.

Ne vidim da se radi o miiješanju u unutarnje stvari, kako se to želi predstaviti. O prijedlozima za uređenja Bosne i Hercegovine će odlučivati politički predstavnici koji žive tu, a u svakom slučaju, Republika Hrvatska ima pravo i obavezu brinuti se o hrvatskom narodu'', kazala je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close