Kanton

Kreću pregovori za vlast bez SDA

Kako tvrde sarajevske novine, ''cijela operacija formiranja vlasti u kojoj neće sudjelovati SDA, trebala bi krenuti iz Kantona Sarajevo''.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2018. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li SDP uspjeti formirati parlamentarnu većinu u skupštinama kantona, a samim tim i vlast bez SDA, moglo bi se već sutra znati, za kada je zakazan prvi stranački razgovor potencijalnih koalicionih partnera, objavio je Dnevni avaz.

Kako tvrde sarajevske novine, ''cijela operacija formiranja vlasti u kojoj neće sudjelovati SDA, trebala bi krenuti iz Kantona Sarajevo''.

''Kako nam je potvrdeno iz nekoliko izvora, sutra (četvrtak, op.ur.) će za stol sjesti izaslanstva SDP-a i Naše stranke. Namjera SDP-a jeste da prvo razgovore obavi sa 'srodnim' strankama, odnosno lijevo orijentiranim. Nakon toga pozivi za pregovore bit će upućeni i ostalim strankama'', navodi Avaz i dodaje kako će nakon Naše stranke poziv dobiti i Demokratska fronta, ''iako je teško vjerovati da će ova stranka pristati da participira u vlasti, ali je otvorena mogućnost da takvu Vladu KS zastupnici ove stranke podrže u Skupštini''.

Osim ovih službenih, kako tvrdi Avaz, već su se desili određeni neformalni razgovori, prije svega na relaciji Narod i pravda - Naša stranka, odnosno predsjednika Elmedina Konakovića i Predraga Kojovića.

Obojica su, tvrdi Avaz, izuzetno zainteresirana za koaliranje sa SDP-om, ali i drugim strankama, osim sa SDA. Formiranje takvog bloka trebalo bi krenuti iz Kantona Sarajevo, nakon čega će isti scenarij biti prepisan u druge županije.

''Da je takvo nešto izuzetno moguće, postalo je jasno nakon što su prošlog tjedna ugovor o suradnji u Zenici potpisale četiri stranke: Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA'', piše Avaz navodeći kako su ove četiri stranke usuglasile suradnju te najavile koaliranje s drugim strankama, a sve kako bi se, gdje je god to moguće, vlast pravila bez SDA.

Sarajevske novine tvrde kako je sastanak koji će biti održan u četvrtak samo ''početak i ispipavanje terena''. Igućeg tjedna počet će ''šiti i dateljniji razgovori'', na kojima bi trebalo definirati i detalje i principe na kojima bi eventualna koalicija funkcionirala.

Kopirati
Drag cursor here to close