SIP

Kreće kampanja: Što sve trebamo znati o izborima u BiH?

Izbori se provode za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom BiH i FBiH, NS RS, predsjednika i potpredsjednike RS i županijske skupštine.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2018. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Povodom početka izborne kampanje Stjepan Mikić iz SIP-a je na konferenciji za novinare dao osnovne podatke i informacije o samom provođenju listopadskih općih izbora u BiH.

Izbori se provode za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom BiH i FBiH, NS RS, predsjednika i potpredsjednike RS i županijske skupštine.

Što se tiče političkih subjekata ukupno ih ima128, od čega su 58 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U odnosu na prethodne izbore ovaj broj je veći za  30 subjekata.

SIP je za izbore u listopadu ovjerio 804 redovne kandidatske liste, a u izvode centralnog biračkog popisa upisana su 3.362.933 birača.

Kampanja počinje sutra, 7.rujna i trajat će do 6. listopada u sedam sati.

Iz SIP-a podsjećaju da je to period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa kampanjom, te da je zabranjeno uklanjanje plakata.

Također je zabranjeno vođenje kampanje na način da se narušava spolna, rodna, ili bilo koja ravnopravnost.

Zabranjeno je i isticanje plakata na institucijama, vjerskim objektima i javnim putovima, kao i nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima.

Ometanje političkih subjekata u aktivnostima također je zabranjeno, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla.

Jedna od zabrana na koju u SIP-u posebno skreću pažnju jeste korištenje jezika koji bi potiče bilo kakav oblik mržnje. SIP politički subjekt, koji bude izazivao bilo kakvu mržnju, može ukloni ti iz izborne kampanje i poništi mu ovjeru za sudjelovanje na izborima.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pozvali su medije da daju doprinos da kampanja protekne u demokratskom okruženju.

Maksimalni propisani iznos za financiranje kampanje izračunava se tako da se broj birača pomnoži sa 0,30 KM, prenose Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close