Strategija proširenja

Kraljević: EU radikalizirala svoju retoriku prema zemljama Zapadnog Balkana

Je li izgledno da će zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, u bližoj budućnosti ispuniti ključne uvjete za pristupanje Europskoj uniji komentirao je politolog Ivan Kraljević.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2018. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn borave u posjetu zemljama Zapadnog Balkana.

Je li izgledno da će zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, u bližoj budućnosti ispuniti ključne uvjete za pristupanje Europskoj uniji te kakva su očekivanja od spomenutog posjeta, komentirao je u radijskoj emisiji ''Res Publica'' Širokobriježanin Ivan Kraljević, politolog i asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

''O tome hoće li i kada zemlje Zapadnog Balkana ispuniti ključne uvjete za pristupanje Europskoj uniji možemo samo prejudicirati. No, ono što nam je u ovom trenutku jasno jest činjenica kako je europska perspektiva ovih zemalja 'lajtmotiv' cjelokupne balkanske turneje. U susretima s političkim čelnicima zemalja Zapadnog Balkana bit će odaslane naoko ohrabrujuće i optimistične poruke.

No, kada bi pozornije pogledali Strategiju proširenja za Zapadni Balkan koju je početkom ovoga mjeseca usvojila Europska komisija, vidjeli bi kako je Europska unija radikalizirala svoju retoriku prema zemljama Zapadnog Balkana. Bez pretjerane slatkorječivosti zemlje Zapadnog Balkana se nazivaju zarobljenim državama povezanim s organiziranim kriminalom i korupcijom, pri čemu se privatna i javna sfera u velikoj koliziji. Od najnižih ka najvišim razinama vlasti'', smatra Kraljević te ističe da se u ovom slučaju radi o geopolitičkim interesima te da će EU itekako ostati vezana za ovaj prostor.

''Međutim, to ne znači kako će EU zatvoriti svoja vrata. Sve je stvar geopolitičkih interesa i važnosti ovoga prostora. EU će, na kraju krajeva, morati sa slatkorječivosti prijeći na djela i više se pozabaviti ovim prostorom i pokušati dati doprinos rješenju problema, poglavito zbog sve očitije nazočnosti ruske i turske pa i kineske vanjske i ekonomske politike.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, najbitnije je to što će politički čelnici konačno ustupiti odgovore na upitnik Europske komisije, što sigurno predstavlja važan korak u dobivanju kandidacijskog statusa.

Gledano iz hrvatske perspektive s velikom pozornošću će se osluškivati europski stav o nužnosti reforme izbornog zakonodavstva za koje su agitirali hrvatski političari iz BiH i hrvatski europarlamentarci. I vidjet ćemo kakav su posao napravili. Međutim, smatram kako je u EU takvo ozračje da nemaju sluha za nacionalna pitanja nego papagajski ponavljaju mantru o tome kako će socioekonomske reforme riješiti sve probleme u BiH'', zaključio je politolog Ivan Kraljević u radijskoj emisiji Res Publica koju vode i uređuju članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF).

Kopirati
Drag cursor here to close