Kosovo spremno odgovoriti na eventualne mjere Srbije i BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana rekao da je Srbija pripremila mjere. Prema njegovim riječima, ove mjere su ograničene, ali neke su "pripremljene i bit će veoma moćne i oštre".
Vijesti / Politika | 29. 05. 2019. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kosova je spremna da odgovori na eventualne mjere o kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina upozorile protiv ekonomije Kosova, izjavili su službenici centralnih institucija u Prištini.

Ministar trgovine i industrije u vladi Kosova Endrit Šala, izjavio je za Radio Slobodna Europa da svaka akcija koju Srbija i Bosna i Hercegovina mogu poduzeti protiv ekonomije Kosova nije ništa drugo do "nastavak prakse koja se odvija tijekom 19 godina od ovih zemalja prema Kosovu".

"Sve ove prepreke, razne birokratske mjere, barijere u izvozu kosovskih proizvoda, nepriznavanje kosovskih dokumenata su model koji već 19 godina koriste Srbija i Bosna i Hercegovina. I to upozorenje vladinih službenika u Srbiji su samo ove mjere, koje Srbija koristi 19 godina", kaže Šalja.

Srbija pripremila mjere

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana rekao da je Srbija pripremila mjere. Prema njegovim riječima, ove mjere su ograničene, ali neke su "pripremljene i bit će veoma moćne i oštre".

"Nećemo ih provesti sve do kraja sastanka u Parizu", rekao je Vučić, pozivajući se na sastanak između rukovodstva Kosova i Srbije, koji su Francuska i Njemačka sazvale za 1. lipnja u Parizu.

Prošlo je šest mjeseci od kada je Vlada Kosova uvela pristojbu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Posvećenost reformi

Primjena ove pristojbe učinila je da se sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Europi poznat kao CEFTA, potpisan 2006. godine u Bukureštu, smatra "mrtvim", za ministra trgovine u Vladi Srbije Rasima Lajića, prenosi RTK.

"Ne želeći komentirati izjave Ljajića, kažem da Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju početi da poštuju i da priznaju Kosovo kao državu, ako oni žele da imamo dobre trgovinske odnose", rekao je Šalja.

Rasim Ljajić je pozvao Europsku komisiju da pokaže maksimalnu posvećenost hitnoj reformi sporazuma CEFTA.

U međuvremenu, u Prištini, stručnjaci za ekonomska pitanja i bivši službenici vlade Kosova pozvali su sadašnju vladu da razmotri sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Zapadnog Balkana, jer, kako kažu, od njegovog potpisivanja Kosovo se nije tretiralo jednako u usporedbi sa zemljama sudionicama ovog sporazuma.

Skender Krasnići, predsjednik Kosovske poslovne komore, u razgovoru za Radio Slobodna Europa rekao je da je potpisivanje ovog sporazuma uništilo ekonomiju Kosova pošto je potpisan bez ikakvih uvjeta za zaštitu kosovskih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close