Reagiranje

Košarac o sijelu izoliranog Izetbegovića

"Jučerašnje poruke iz Sarajeva brutalan su napad na okupljanje regionalnih lidera na Mostarskom sajmu gospodarstva, koji su pokazali da mnogo toga u BiH i cijelom regiji u budućnosti može da funkcionira bez retrogradne islamističke politike...''
Vijesti / Politika | 11. 04. 2018. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da sastanak Bakira Izetbegovića i drugih dužnosnika SDA s čelnicima Islamske vjerske zajednice predstavlja "jeftino predizborno sijelo retrogradnog i izoliranog političara čija je politička karijera propala".

"Jučerašnje poruke iz Sarajeva brutalan su napad na okupljanje regionalnih lidera na Mostarskom sajmu gospodarstva, koji su pokazali da mnogo toga u BiH i cijelom regiji u budućnosti može da funkcionira bez retrogradne islamističke politike Bakira Izetbegovića", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

Brojne kontradiktornosti

Komentirajući priopćenja nakon jučerašnjeg sastanka Izetbegovića i rukovodstva SDA s čelnicima Islamske vjerske zajednice, Košarac je upozorio na brojne kontradiktornosti i neistine kojima se, kako je rekao, Izetbegović služi više od dva desetljeća kako bi animirao bošnjačko biračko tijelo.

"Ne možete se zalagati za sekularnu državu, a ultimativno tražiti potpisivanje ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice. Ne možete tvrditi da su neutemeljene izjave dužnosnika Europske unije o radikalizaciji i bujanju ekstremizma i terorizma kod Bošnjaka, a istog dana vam policija usred Sarajeva razbije i pohapsi pripadnike terorističke ćelije 'Islamske države'", poručio je Košarac.

Ocijenio da su tragikomične Izetbegovićeve optužbe o diskriminaciji, kao i o onemogućavanju povratka i zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

"Dovoljno je pogledati rezultate posljednjeg popisa i značajan postotak Bošnjaka koji žive u Republici Srpskoj, te zanemariv postotak Srba u Sarajevu i u cijeloj Federaciji BiH i bit će jasno tko je omogućio povratak, a tko nije. A o diskriminaciji bi danima mogli da pričaju malobrojni Srbi koji žive u općnama i gradovima s bošnjačkom većinom predvođenom strankom Bakira Izebegovića", istaknuo je Košarac.

Nitko u Mostaru nije zažalio

Naveo je kako sve veći broj važnih ljudi u regiji i u Europskoj uniji prepoznaju Izetbegovićevu politiku kao problem koji cijelu BiH udaljava od procesa europskih integracija.

"Nitko u Mostaru, gdje su se mogle čuti pozitivne poruke jačanja regionalne političke i ekonomske saradnje, nije zažalio što tamo nije bilo Bakira Izetbegovića. Uvjeren sam da nakon listopadskih izbora nitko neće zažaliti ako Bakir Izetbegović i njegova ideologija postanu ružna politička prošlost", zaključio je Košarac.

Podsjećamo, s jučerašnjeg sastanka, čiji je domaćin bio Izetbegović, zatraženo je da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Jedan od zaključaka sastanka je da je "neprihvatljivo da se Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj tretiraju kao građani drugog reda".

Oni su osudili, kako navode, neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka, te odbacili kao neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na teritoriji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close