Kreću razgovori

Košarac i Turković: Problem Trgovske gore treba se riješit diplomatskim putom

Ministri Košarac i Turković usuglasili su da će se u sljedećem razdoblju fokusirati na sastanke i razgovore sa institucijama Hrvatske
Vijesti / Politika | 19. 02. 2020. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u srijedu u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova BiH Biserom Turković o problemu izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Ovaj susret uslijedio je nakon radnog sastanka koji je 11. veljače 2020. godine ministar Košarac organizirao sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine, članovima parlamentarne grupe “Klub zelenih”, predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, te načelnicima općina u slivu rijeke Une.

Ministar Košarac informirao je ministra vanjskih poslova BiH o zaključcima sa navedenog radnog sastanka. S tim u vezi, ministar Košarac zatražio je aktivan angažman diplomatsko-konzularne mreže BiH u rješavanju pitanja izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, što je ministar Turković prihvatila.

Ministri Košarac i Turković usuglasili su da će se u sljedećem razdoblju fokusirati na sastanke i razgovore sa institucijama Hrvatske, ali i predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine.

Sugovornici su izrazili nadu da će rješenje ovo bilateralnog pitanja sa Hrvatskom biti postignuto diplomatskim putem, te ocijenili da je apsolutno neprihvatljivo da odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad bude izgrađeno na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o potpisivanju memoranduma između dva ministarstva, na osnovu kojeg bi predstavnik Ministarstva vanjsku trgovine i ekonomskih odnosa BiH bio uključen u Stalnu misiju BiH pri EU.

Istaknuto je da je to potrebno imajući u vidu važnu ulogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u procesu europskih integracija. Naglašeno je da bi sudjelovanje predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Stalnoj misiji BiH pri EU doprinijelo učinkovitijem i efektivnijem protoku informacija prema domaćim kapacitetima, posebno kada su u pitanju CEFTA i EU integracije.

Kopirati
Drag cursor here to close