Kordić u Italiji

Mostar se ''sprijateljio'' s gradom Bassano del Grappa; Talijani odali počast Bešliću

U ''Parku Mostar'' u talijanskom gradu Motegrotto Terme izvedena kompozicija na trubi u sjećanje na pokojnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2021. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Grad Mostar / Kordić s talijanskim političarima

Izaslanstvo Grada Mostara predvođeno gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem boravilo je u višednevnom posjetu gradu Bassano del Grappa i gradu Montegrotto Terme u Italiji.

Posjet je ostvaren na inicijativu Grada Bassano del Grappa te potpore za suradnju od strane Gradskog vijeća Grada Mostara, a kako je prijateljski Grad Montegrotto Terme odigrao ključnu ulogu u povezivanju gradova Bassano del Grappa i Grada Mostara, posjeta je uključivala i Grad Montegrotto Terme, priopćeno je putem web stranice Grada Mostara.

Tijekom posjete Montegrotto Terme, gradonačelnik Kordić i izaslanstvo Grada Mostara su imali službene susrete i razgovore s Ricardom Mortanedelom, gradonačelnikom i predstavnicima administracije Grada Montegrotto Terme na kome se razgovaralo o radu administracije, kao i o tehničkim detaljima koji su pratili cijeli proces posredovanja između Grada Bassano del Grappa i Grada Mostara.

U Montegrotto Termeu, upriličena je svečanost otkrivanja tabli s nazivom parka u samom gradu, koji nosi naziv "Park Mostar".

U parku se već nalazi fontana identična fontani u Parku Zrinjevac u Mostaru, kao i "Maslina mira" koju su zajedno posadili gradonačelnici naših gradova 2016.godine kao simbol mira među narodima.

Foto: Grad Mostar / Maslina mira u Parku Mostar

Tom prilikom je izvedena kompozicija na trubi u sjećanje na pokojnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.

U Montegrottu je održan i sastanak s predstavnicima ogranka talijanske organizacije "Auser" iz Montegrotta koji godinama požrtvovano rade na podizanju kvaliteta života zapostavljenih kategorija stanovništva u svom gradu, kao i na humanitarnoj pomoći ugroženim kategorijama stanovništva u Mostaru, navode dalje iz Gradske uprave.

Predstavnici "Ausera" su najavili svoj skori dolazak u Mostar kada će uručiti svoju pomoć Pučkoj kuhinji u Mostaru. Od strane Grada Mostara im je obećana administrativna i svaka druga pomoć u suradnji s Crvenim križem Mostara.

Tijekom sastanka, razgovaralo se o programima i projektima humanitarnog i volonterskog rada ovog udruženja koji bi se također mogli implementirati i u Mostaru, dodaje se.

Posjet Bassano del Grappi se sastojala od svečane ceremonije potpisivanja "Akta bratimljenja između Starog mosta u Bassano del Grappa i Starog Mosta u Mostaru" i "Sporazuma o prijateljstvu između gradova Bassano del Grappa i Grada Mostara", te radnih sastanaka predstavnika dvaju gradova.

Samoj ceremoniji potpisivanja, prethodila je predstava umjetničke trupe "Le Arti per Via" koju je predstavio njen predsjednik Gianni Posoco. Trupa je osnovana 1985.godine, a specifična je po tome da u svoj rad vješto inkorporira folklor, muzej i ulični teatar.

Ceremonija potpisivanja je održana u Građanskom muzeju. Uvodne riječi, prisutnima je uputio član odbora za bratimljenje Grada Bassano Del Grappa Gianni Posoco, podsjetivši sve prisutne o razlozima za bratimljenje mostova i potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu. Gradonačelnica Elena Pavan se govorom obratila prisutnima, te pročitala pisma podrške i čestitke gradova pobratima Grada Bassano del Grappa. Zatim su se svi potpisnici sporazuma, prigodnim govorima obratili prisutnima.

Foto: Grad Mostar / Potpisan sporazum o prijateljstvu

Sporazum su potpisali gradonačelnica Elena Pavan, gradonacelnik Mario Kordić, a u svojstvu svjedoka, prisutni su bili, Nj.E. Marco di Ruzza veleposlanik Republike Italije u BiH, Nj.E.Slavko Matanović, veleposlanik BiH u Republici Italiji, potpredsjednik regionalnog vijeća Nikola Finco i Silvio Nardo, vijećnik Grada Montegrotto Terme.

Nakon samog potpisivanja, upriličena je razmjena poklona između gradonačelnika, potom je za gradonačelnike i veleposlanike upriličena šetnja Starim mostom.

U gradu Bassano del Grappa je održan radni dio programa tijekom kojeg su se predstavnici gradova pobliže upoznali, te razgovarali o mogućnostima suradnje u budućnosti. Predstavnici Odbora za bratimljenje Grada Bassano del Grappa su predstavili svoje aktivnosti, a održane su i prezentacije.

Odbor za bratimljenje Grada Bassao del Grappa je institucionalno pri Gradu, ali je sastavljen od građana koji nisu pripadnici političkih stranaka i koji su profesionalci na polju svog djelovanja.

Svako od njih je predstavio interesno područje djelovanja kao što su obrazovanje, razmjena mladih u svrhu obrazovanja, posebno na polju poljoprivrede i enogastronomije; potrebe za radnom snagom privrede Regije Veneto kao treće u Italiji po vrijednosti izvoza; pregled vodećih privrednih grana u regiji, mogućnosti suradnje na polju kulture i sporta, te uvezivanja poduzetnika iz Mostara i Basssano Del Grappa.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić također je prisustvovao Inauguraciji Starog mosta koji se nakon rekonstrukcije ponovo vraća gradu i građanima na korištenje. Inauguracija se održava pod pokroviteljstvom i u organizaciji Republike Italije, a prisustvovale su joj visoki uzvanici iz političkog života Italije kao što su predsjednica Senata Maria Elisabetta Casellati, Guverner Regije Veneto Luca Zaia, ministrica Erka Stefani, bivši gradonačelnik Bassano del Grappa Riccardo Poletto i mnogi drugi, te kardinal Pietro Paolin, tajnik Vatikana. Nakon inauguracije, uslijedio je defile Alpinaca (Alpini) čija organizacija je zaslužna za altruizam i zalaganje za obnovom mosta. Inače, velika želja Basaneza je da jednoga dana njihov Stari most postane dijelom kulturne baštine svijeta UNESCO-a, poput Starog mosta u Mostaru, navode iz Gradske uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close