Mostarski džepovi

Kordić prezadovoljan

Mostarski je gradonačelnik novinarima rekao kako je proračun ''dobro izbalansiran u svakom pogledu''.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2021. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prezadovoljan sam zbog činjenice da smo usvojili Proračun Grada Mostara i dokument o zajedničkoj komunalnoj potrošnji. Želim se zahvaliti svim vijećnicima na korektnom radu tijekom cijele godine'', rekao je nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

Usvajanje na vrijeme

Naveo je kako je proračun usvojen na vrijeme i da od siječnja može krenuti ''aktivno s implementacijom projekata i Proračunskih stavki na dobrobit svih građana Grada Mostara''.

''Iznos općeg Proračuna je 47 i pol milijuna KM, a ukupan Proračun je 92 milijuna KM. Nama je fokus bio na kulturi, zdravstvu, školstvu i onome što čini svakodnevne potrebe građana Grada Mostara. Proračun je realan, nije napumpavan, kroz sjednicu smo zaključili kako su amandmani fantastične ideje, ali bilo bi neodgovorno da napumpavamo Proračun samo da usvojimo te amandmane, ali imamo ideju da do proljeća podignemo prihode, tako da možemo kod tehničkog rebalansa Proračuna implementirati te amandmane'', rekao je Kordić.

Dodao je kako Hercegovačko-neretvanska županija prema Gradu ima dug koji je star na konto zakupa prostora.

''Našli smo mogućnost da dođemo do rješenja kako završiti taj spor, i sljedećih par godina će biti novci isplaćivani na račun Grada Mostara, s prioritetom na ulaganje u Zračnu luku Mostar'', rekao je Kordić.

Balansiranje

Kaže kako je bilo više prijedloga kako pomoći porodiljama što se tiče naknada.

''Imali smo par modela. Mi imamo donošenje odluke o tome koji će model biti korišten, a sada imamo 350.000 KM izdvojenih za tu namjenu, a ako ne bude dovoljno tu stavku ćemo pojačati, a model će tek biti definiran'', rekao je.

Mostarski je gradonačelnik novinarima rekao kako je proračun ''dobro izbalansiran u svakom pogledu''.

''Socijalan je kroz ove mjere koje radimo i ima demografsku komponentu, i shodno prihodima umjereno je napravljen'', rekao je.

Veći iskorak

Rekao je kako se, kad je u pitanju razvojni dio proračuna, odnosno infrastruktura, ''mora napraviti najveći iskorak''.

''Sad imamo devet milijuna KM ugovorenih infrastrukturnih projekata koji će biti implementirani odmah u siječnju, a sve je to na penalu za početi raditi. Imat ćemo što raditi, imat ćemo dodatnih infrastrukturnih radova. Imamo konsenzus u Vijeću, i Mostar treba hrabrije krenuti u kapitalne investicije, da krenemo na tržište i da vidimo koji su to kapitalni projekti bitni za razvoj grada Mostara i da se tako zadužujemo, na osnovu tih projekata'', rekao je.

Istaknuo je i kako je zakonski definirano da je dio sredstava režiran za proglašenje elementarne nepogode.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić

''Ja sam zadnjih devet mjeseci na čelu stožera Civilne zaštite Grada Mostara, dogovaramo kako najbolje iskoristiti ta sredstva, i nismo imali nedoumica, investirali smo u vatrogasnu službu, a čitava oblast civilne zaštite zahtjeva reorganizaciju. Mi nemamo funkcionalnu lokalnu razinu, mjesne zajednice, ima tu puno posla, ali imamo tu puno prioritetnijih tema, a priča oko civilne zaštite će doći na temu uskoro'', rekao je.

Kolektori završeni

''Što se tiče kolektora'', kaže Kordić, ''oni su završeni. Zadnji rukavac kolektora bili su radovi od hotela Mostara do Španjolskog trga. Imamo mali problem na Rudniku gdje se lokalna zajednica pobunila zbog kopanja u ulici gdje prelazi zadnji preljevni kanal, ali sve u svemu kolektori su završena priča. Slijedi razvijanje sekundarne mreže, odnosno da je svako stanovništvo priključeno na te glavne cijevi kolektore. Ono što možda nije iskomunicirano a dogodilo se, to je famozni prečistač otplatnih voda u južnom dijelu grada, gdje smo imali spor sa firmom koja je izvodila radove. Izašli smo iz arbitraže, završeni su radovi koje su oni trebali završiti, dogovor je postignut, idemo u sljedeću fazu, a to su faza mulja i plina'', rekao je.

Salem Marić, predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara, rekao je kako je ovo je ''prvi put da se u jednoj godini za sljedeću usvajaju ove dvije odluke, kako bi one bile implementirane odmah od samog početka godine''.

16 sjednica

Rekao je kako je vijeće održalo 16 sjednica i da je to ''impozantan broj održanih sjednica, s obzirom na to kad smo počeli raditi''.

Foto: Bljesak.info / Salem Marić

''Odluka o zajedničkoj potrošnji je bila usvajanja u travnju ili lipnju, što dovoljno govori o našoj ekspeditivnosti u ovoj godini kada je u pitanju rad vijeća. Ponosan sam na današnju sjednicu i vijećnika pozicije i opozicije jer su uzeli profesionalno učešće u raspravi o Proračunu, i sve što je izneseno i predloženo u amandmanima, kako od pozicije i opozicije, nije moglo biti zadovoljeno, ali očekujemo rebalans na proljeće, i tada će većina amandmana, koji su jako dobri, tada biti usvojeni'', rekao je.

Rekao je kako je usvojena i izmjena prostornog plana Grada Mostara ''za četiri lokaliteta s ciljem omogućavanja investitorima da ulažu''.

''Prepreka je bio stari prostorni plan. Donijeli smo odluku u nacrtu i nadam se da će za mjesec dana opet biti na Gradskom vijeću da je usvojimo i da investitori mogu ulagati u ova područja'', rekao je Marić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close