Konaković

Šta možete kada ste SDA, a šta ne možete kada to niste

Političar optužio političare i medije za stanje u državi.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2019. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na konferenciji za medije danas kazao da je utrošak proračunskih sredstava transparentan, javan, da nema tekuće rezerve jer je to pozicija Vlade KS, a za one koji žele da znaju kuda ide svaki pfening iz proračuna KS mogu to provjeriti na web stranici Skupštine KS.

Konaković je konferenciju za medije sazvao, kako je kazao, zbog potrebe da demantira navode pojedinih medija da nenamjenski troši proračunska sredstva i sredstva iz tekućih rezervi, ali i da razotkrije, odnosno, kako je rekao ''demaskira ciljane napade koji dolaze iz SDA'', i javnosti pokaže ''šta možete kada ste SDA, a šta ne možete kada to niste''.

Pojasnio je da Zakon o izvršenju proračuna za 2019. godinu predviđa da se sredstva tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama dodjeljuju pojedinačnim odlukama i u skladu s propisom, odnosno, Uredbom Vlade.

Također, Zakon predviđa i da premijer i predsjedavajući Skupštine imaju diskreciono pravo za dodjelu tih sredstava onoliko koliko im se budžetom dodijeli.

''Ja nemam tekuću rezervu, jer je to pozicija Vlade KS, a Vlada je iz tekuće rezerve mom kabinetu ove godine dodijelila 6.000 KM'', kazao je Konaković.

Na poziciji 'Kabinet predsjedavajućeg' je putem Javnog poziva dodijeljeno 117.000 KM organizacijama i udruženjima kao što su VKBI, HNV, SGV, naveo je on, te napomenuo da su to ista udruženja i organizacije koje Kanton pomaže već nekoliko godina.

S pozicije 'Kabinet predsjedavajući' pojasnio je Konaković, dodijeljeno je ove godine 155.565 KM, sportskim udruženjima, udruženjima studenata, inovatorima... Poseban dio se dodjeljuje pojedincima u iznosu od 54.000 KM, a ta sredstva se koriste za pomoć u liječenju teško oboljelih osoba.

''Kada sam bio premijer, s te pozicije je potrošeno 1.343.675 KM. Znači trošili smo tri puta više nego danas a jedina je razlika što ja više nisam SDA i od toga se pravi fama'', rekao je Konaković.

Ukazao je na važnost kritike medija ali i objektivnog izvještavanja, da ne pristaju na pritiske, jer će u tom slučaju percepcija javnosti biti da je Vlada KS kriminalna, skandalozna.

''Koliko smo god mi (političari) odgovorni za stanje u društvu, vi (novinari) nosite jedan dio odgovornosti za to stanje. Nastavite svoj posao raditi objektivno, kritizirajte i pomozite da ova država pored boljih političara ima i objektivnije medije'', zaključio je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close