Poznati ministri

Konaković: Nova Vlada KS trebala bi biti izabrana 26. ili 27. prosinca

Govoreći o ministrima koje je predložila stranka Naroda i pravde, čiji je on predsjednik, Konaković je naglasio da je od četiri predložena ministra samo jedan član te stranke (Haris Bašić za Ministarstvo gospodarstva).
Vijesti / Politika | 14. 12. 2018. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja proslijedila je Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo, koji se treba održati danas, odluku o potvrđivanju Vlade KS, na čelu sa Edinom Fortom kao premijerom i sa imenima novopredloženih 12 ministara, potvrdio je Feni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. 

Dodao je da će sjednica Skupštine, na kojoj bi se trebala izabrati nova Vlada KS, biti održana 26. ili 27. prosinca.

''Današnji Kolegiji koji je u 15.00 sati trebao bi potvrditi satnicu i vrijeme održavanja sjednice. Nakon toga bi bilo dovoljno vremena da se nova Vlada uključi u rad, donošenje budžeta i za kraj januara pripremi novi budžet sa novim politikama koje smo prezentirali u našem koalicijskom sporazumu koji definira principe i mjere'', kazao je Feni Konaković. 

On je mišljenja da je sastav nove Vlade KS, koji su kasno sinoć usuglasili predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu, visokog potencijala ali da će rad ministara zavisiti od komletnog ambijenta koji treba da pruži i Skupština i Vlada i ostali akteri pogotovo političke stanke. 

''Mislim da je riječ o drugačijem konceptu, o jednom generacijskom procesu u kojem je dominantna većina Vlade srednjih ili mlađih godina, koja su poprilično nova imena. Čini mi se da su stranke vodile računa da prijedlozi budu vrlo kvalitetni, da je sastav Vlade visokog potencijala'', kazao je Konaković. 

Govoreći o ministrima koje je predložila stranka Naroda i pravde, čiji je on predsjednik, Konaković je naglasio da je od četiri predložena ministra samo jedan član te stranke (Haris Bašić za Ministarstvo privrede). 

''Ostala tri ministra izabrana su u širim konzultacijama sa ljudima koji su iz te oblasti i na osnovu iskustava o nihovom dosadašnjem radu, tako da za njih možemo tvrditi odgovorno da su oni eksperiti za ove oblasti. Nijedan od ova tri ministra (financije, MUP i obrazovanje, znanost i sport), nije znao gdje su prostorije stranke Narod i pravda'', kazao je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close