Tik-tak

Konačni sastanak: Kako do vlasti?

Već mjesecima najglasniji je spor Sarajeva i Banja Luke, navodi FTV dodajući kako SDA i DF neće dići ruku za imenovanje Zorana Tegeltije...
Vijesti / Politika | 22. 05. 2019. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako odblokirati uspostavu vlasti trebalo bi biti jasnije u sljedećih nekoliko dana, objavila je Federalna televizija navodeći kako je za ovaj tjedan najavljen konačni sastanak izaslanstava SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

''Sve ove stranke i na ovaj sastanak doći će sa zacementiranim stavovima za koje do sada nije pronađen kompromis'', navodi FTV dodajući kako pet stranaka ima skoro pa isto toliko uvjeta za funkcioniranje vlasti.

Već mjesecima najglasniji je spor Sarajeva i Banja Luke, navodi FTV dodajući kako SDA i DF neće dići ruku za imenovanje Zorana Tegeltije kao predsjedatelja novog saziva Vijeća ministara BiH dok MAP ne bude aktiviran i ne krene put NATO-a. Nema promjene ni u stavu SNSD-a, iako su izjave dosta blaže: od isključivog ne - nudi se kompromis: može, ali na razini suradnje.

''Mjerilo svega toga je ono što u Srbiji NATO ima, davanje nekih ovlaštenja i prava. Ali nikakav dokument kao osnova za aktiviranje MAP-a i nikakav dokument koji se može tumačiti kao put ka članstvu. Nekakav plan koji bi podrazumijevao suradnju koja je do sada bila prisutna, kao što je prisustvo Oružanih snaga u misijama NATO-a u Afganistanu i drugim mjestima'', poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Taj plan zove se Individualni akcijski plan suradnje. Jedan je od oblika bilateralne suradnje koju NATO već ostvaruje s našom zemljom kroz partnersvo za mir. Istu suradnju već ima i Srbija, što je SNSD-u jedini kriterij. No, planom se ne prejudicira bilo kakva odluka države ili NATO-a o budućem članstvu. Hoće li partneri iz Federacije na to pristati?, pita FTV.

''Ove tri stranke će se potruditi da mi formiramo vlast i da istovremeno ostvarimo zakonsku upućivanje ovog godišnjeg plana'', kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Bez zaokružene priče o MAP-u nema Vijeća ministara BiH - stava su u SBB-u. S druge strane, stav HDZ-a BiH je suprotan: ne smije biti uvjeta za imenovanje Vijeća ministara BiH, kaže FTV navodeći da ih zato HDZ BiH postavlja za niže razine vlasti. Legitimno predstavljanje Hrvata za HDZ je uvjet svih uvjeta. Dok se to ne ostvari - nema ni Vlade Federacije.


''Primarno ćemo razgovarati o tri teme: Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar, to su odluke Ustavnog suda BiH i naravno tehničke problematike koje imamo oko izbornog zakonodavstva'', naglasio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Izmjene izbornog zakona BiH jedan su od prioriteta i Demokratske fronte, ali ne na HDZ-ov način. Ključne su i presude Europskih sudova za ljudska prava što je dio izjave koju su SDA, DF i SBB već potpisali. MAP, poručuju, nije nešto o čemu se može pregovarati, a proces formiranja federalne vlasti ne smije kasniti za državnom razinom.

''Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća 'ukoči' proces formiranja Federalne vlade'', poručili su iz DF-a.

Upravo je svibanj, navodi televizija, spominjan kao ključan za formiranje Vijeća ministara BiH. Resori su podijeljeni, imena većinom poznata, a zna se i tko će sve biti dio parlamentarne većine na državnoj i federalnoj razini.

''Jedino je nepoznato kada će i kako preći preko spornih pitanja'', zaključuje FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close