Izbori

Komšiću pobjedu donijeli Sarajevo i Bihać

U četiri općine koje čine grad Sarajevo, Komšić je uvjerljivo prvi i dobio je više glasova od oba najbolje plasirana kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića iz SDA i poraženog kandidata SDP-a za istu funkciju Denisa Bećiro
Vijesti / Politika | 09. 10. 2018. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić pobijedio je Dragana Čovića zahvaljujući ponajviše glasovima u urbanim sredinama, posebno u Sarajevu i Bihaću.

U četiri općine koje čine grad Sarajevo, Komšić je uvjerljivo prvi i dobio je više glasova od oba najbolje plasirana kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića iz SDA i poraženog kandidata SDP-a za istu funkciju Denisa Bećirovića. 

U sarajevskoj općini Centar za Komšića je glasalo gotovo 33 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore, Bećirović je dobio 19 posto glasova, a DŽaferović samo 12 posto. 

Gotovo je identičan rezultat u Novom Sarajevu gdje je Komšić godinama bio načelnik općine, baš kao i u Starom gradu te Novom gradu, ali i na Ilidži, koja je izvangradska općina i slovi za stabilno uporište SDA 

U prijedlozima za izmjene izbornog zakona koje je nudio HDZ BiH upravo su Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton sa sjedištem u Goraždu bili izostavljeni kao kantoni iz kojih se biraju hrvatski zastupnici za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. 

U Bihaću je za Komšića glasalo više od 28 posto birača, SDP-ov Bećirović dobio je 23 posto, a DŽaferović 21 posto. 

Bosanska Krupa, Vareš u centralnoj BiH i Srebrenik na sjeveroistoku, također, su Komšića favorizirali pred svim drugim kandidatima, a najuvjerljiviju pobjedu ostvario je u Goraždu dobivši glasove 38 posto biračkog tijela, gotovo dvostruko više od DŽaferovića. 

Poraženog Čovića može tješiti činjenica da je pobijedio u gotovo svim općinama sa hrvatskom većinom. U Grudama je dobio 90 posto glasova, Ravnom 87 posto, Čitluku 83 posto. 

Zanimljiva je i činjenica da je Čović pobijedio i u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Srbi, te je tako u Drvaru glasove baš njemu dalo čak 51 posto birača, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close