Crtanje granica

Komšićeva izjava otvorila balkansku ''Pandorinu kutiju''

I prije službene inauguracije novih članova Predsjedništva, na horizontu su međusobna neslaganja.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2018. u 20:11 N1

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava Željka Komšića, novoizabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, pokrenula je niz reakcija, dijelom unutar zemlje, dijelom preko granice. Postavlja se pitanje zašto je jedna izjava u stanju otvoriti balkansku "Pandorinu kutiju", dok brojna otvorena pitanja leže ispod tepiha.

Podsjetimo što je u intervjuu za srbijanski Telegraf rekao Željko Komšić: "Možete računati na mene, jer ću u punoj mjeri biti posvećen tome da to budu dobri i prijateljski odnosi. Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumente. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom. Tražim da se poštuje gde je fizička granica ove zemlje i granica lijepog, normalnog ponašanja".

I prije službene inauguracije novih članova Predsjedništva, na horizontu su međusobna neslaganja. "Komšić ima krizu legimiteta", ocijenio je najprije Milorad Dodik, budući Komšićev kolega u izvršnoj vlasti.

"Volimo reći da Drina za Srbe nije granica koja razdvaja, ona je samo jedna rijeka koja spaja naš narod, i to Komšić odlično zna, kao što zna da on protiv toga ne može ništa da uradi", kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Poplava reakcija prelila se odmah i preko granice, koja je u izjavi bila sporna.

"Samo još da se plašimo velike Bosne i Hercegovine. Bilo bi dobro da je rekao i da muslimanske zemlje treba da znaju gdje je granica Bosne i Hercegovine", kazao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

A izjavu Komšića, podsjetimo, nije ignorirao ni srbijanski ministar odbrane.

"Gospodin Komšić nam neprekidno preti i to smo razumijeli. Ali, prije nego što mu odgovorim na posljednju pretnju, oću da ga pitam - tko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i kad će da nam da odgovor na to jednostavno pitanje", kazao je Aleksandar Vulin, ministar obrane Srbije.

Ništa novo ni na zapadu. Hrvatska predsjednica, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju prije dva dana, poručila da izborni zakon u BiH treba da se uskladi sa Ustavom. Na ranije inzistiranje hrvatskog premijera Plenkovića, o izborima u BiH raspravljat će ovog mjeseca i Vijeće za vanjske poslove EU.

U Bosni i Hercegovini na najnovija prepucavanja šute političari, ali ne i analitičari. U Srbiji bi prioritet trebalo biti rješavanje otvorenih pitanja, smatra Slaven Kovačević.

"Pa da počnemo od graničnih pitanja korištenja naših hidropotencijala na rijeci Drini, rješavanje graničnih pitanja južnije od Zvornika itd. Očigledno je da oni političkim silama pokušavaju amortizirati nedostatke politika. Što se tiče zapadnih susjeda, onoga što kaže gospođa Kolinda, to je jedna u nizu agresija na BiH. To su neprimjerene stvari koje rade oba susjeda i tako se dobrosusjedski odnosi ne uspostavljaju", istakao je za N1 Slaven Kovačević, politički analitičar.

Rješavanje pitanja granice između BiH i Srbije, ugovor o državnoj granici sa Hrvatskom, sukcesija imovine bivše Jugoslavije, gradnja Pelješkog mosta, za dio službenika iz BiH neprihvatljiva, baš kao i izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, zagađenje u Bosanskom Brodu i Slavonskom Brodu, zbog rafinerije. Otvorena pitanja stoje pod tepihom, izazivajući mnogo manje rasprave od jedne izjave, koja ima moć da otvori "Pandorinu kutiju" Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close