Godišnjica Tuzlanske kapije

Komšić: Vlasti Srbije moraju isporučiti zločinca Đukića

Tuzla danas obilježava 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji
Vijesti / Politika | 25. 05. 2019. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas, povodom obilježavanja godišnjice Tuzlanske kapije, da se ne smije zaboraviti što se dogodilo te da se odgovorni za zločine počinjene tijekom agresije na BiH moraju dovesti pred lice pravde.

"Danas, dvadeset četiri godine kasnije, sjećamo se izgubljene mladosti. Na današnji dan 71 dijete je izgubilo život, roditelji svoju djecu, a više njih je ranjeno. Vrijeme prolazi, a ništa manje te ljude ne boli sve ono što su preživjeli. Zbog toga ne smijemo zaboraviti što se dogodilo, i zbog nove mladosti moramo krenuti dalje i graditi ljepšu budućnost", naveo je Komšić u svojoj izjavi.

Smatra da je, kada se govori o Tuzlanskoj kapiji, poražavajuće za međunarodnu pravdu i civilizaciju da još uvijek, iako je osuđen, Novak Đukić, nalogodavac ovog nedjela, slobodno šeta Srbijom.

"Srbija ne poštuje protokol potpisan s Ministarstvom pravde BiH, a koji nalaže isporučivanje osuđenika. Da bi pravda bila zadovoljena, krajnje je vrijeme da se sporazum o izručenju, konkretno u ovom slučaju, sprovede. Očekujem da europske i međunarodne institucije to jasno stave do znanja vlastima u Srbiji", podcrtao je Komšić u izjavi.

Video: Obilježena 24. godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji

Tuzla danas obilježava 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. svibnja 1995. godine na tom mjestu usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200. Ovaj masakr, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.  

Komemorativna manifestacija, sjećanje na žrtve te tragedije i na sve civilne žrtve proteklog rata, počela je danas na Slanoj Banji puštanjem 71 goluba, polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen civilnim žrtvama masakra, a zatim nastavljena na samom mjestu stradanja.

Granatu sa Ozrena ispalila je tog datuma srpska vojska pod zapovjedništvom Novaka Đukića koji je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli, piše Fena.

Novak Đukić je danas na slobodi i boravi u Srbiji čije državljanstvo posjeduje.

Kopirati
Drag cursor here to close