Narušava jedinstvo

Komšić: Urušavanje Oružanih snaga, koje najavljuje Dodik, značilo bi ugrožavanje mira u BiH

''Urušavanje Oružanih snaga BiH, koje najavljuje Dodik, značilo i destabilizaciju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini'', kaže Komšić u izjave za agenciju Patria.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2018. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najavama da će bh. entitet Republika Srpska razmotriti mogućnost izlaska iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, gospodin Milorad Dodik, nažalost, narušava jedinstvo Oružanih snaga kao i sustav subordinacije i zapovijedanja, što može biti jako štetno po same Oružane snage i njihovu ulogu u zemlji'', rekao je to u subotu agenciji Patria član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u petak da će Republika Srpska (RS) ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma, koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dodik je ustvrdio da su ranije predstavnici vlasti RS-a ''bili prisiljeni na odustajanje od Vojske RS-a'' te da su, kako je rekao ''pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH''.

Dodik tvrdi da Oružane snage BiH ne pripadaju interesima naroda u BiH, već da služe NATO potrebama.

''Takve izjave i takvo djelovanje gospodina Dodika vrlo negativno utječe na kompletan dostignuti nivo u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji je godinama izgrađivan uz ogromne napore domaćih i stranih aktera'', smatra član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ističući da bi u konačnici, ''urušavanje Oružanih snaga BiH, koje najavljuje Dodik, značilo i destabilizaciju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini''.

Komšić je rekao i to da je sa negativnim izjavama i kontinuiranim opstrukcijama Milorad Dodik do sada više puta pokazao da se miješa u unutarnje stvari susjednih zemalja, prije svega Srbije, te da na taj način Bosni i Hercegovini direktno remeti odnose sa najbližim susjedima, što, poručuje Komšić, nikako ne može biti u interesu ni Bosne i Hercegovine, ni Srbije kao ni cijele regije.

Kopirati
Drag cursor here to close