Savjetniku UN-a

New York: Komšić tvrdi da je začuđen što Hrvati i Srbi negiraju genocide

Sugovornici su razgovarali o važnosti projekta za prevenciju genocida.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2019. u 14:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Predsjedništvo BiH / Komšić i Dieng

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, priopćeno je u subotu iz Predsjedništva.

Sugovornici su razgovarali o važnosti projekta za prevenciju genocida. Složili su se, navode, da je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se događali tijekom agresije na BiH.

Dieng je kazao da je u više navrata posjetio BiH i Srebrenicu, gdje je stekao kompletnu sliku o tome što se dogodilo na našim prostorima, a u svrhu provođenja daljih aktivnosti na prevenciji genocida. Smatra da su intenzivni susreti lidera regije, uz iskren dijalog o prošlosti i bez negiranja činjenica, preduvjet za trajno pomirenje i stabilnost, priopćeno je.

Kako stoji u priopćenju, Komšiću je apsurdno negiranje činjenice o negiranju genocida od strane Hrvata i Srba.

''Predsjedavajući Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH'', navodi se.

Nakon počinjenog genocida, tvrdi, počinje se sa negiranjem i neprihvaćanjem, da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca. Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi, smatra predsjedavajući Komšić.

Mišljenja je da projekt prevencije genocida mora imati specifičan pristup za svaku regiju, te da se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa.

Predsjedavajući Komšić je na kraju naglasio da mržnja ne vodi nikuda, i da svi zajedno kroz pozitivan dijalog trebamo graditi  budućnost za generacije koje dolaze. Predsjedavajući Komšić pozvao je glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da prisustvuju Komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u BiH iduće godine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close