Smjena vlasti

Komšić tvrdi da je u Tuzli izveden udar na Ustav

Na sjednici nova većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, smijenila je skupštinsko rukovodstvo i Vladu TK te imenovala novi saziv kantonalne vlade.
Vijesti / Politika | 31. 12. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da održavanje ''nelegalne Skupštine Tuzlanskog kantona od strane dijela zastupnika legalne Skupštine TK predstavlja izravan napad na ustavni poredak Tuzlanskog kantona i ustavni poredak Bosne i Hercegovine''.

''Potpuno je neprihvatljivo da se vlast u Tuzlanskom kantonu pokušava mijenjati parainstitucionalnim metodama, i formiranjem paralelnih nelegalnih skupština, čemu smo svjedočili u osvit agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam nadležne pravosudne institucije da s tim u vezi poštujući odgovarajuće zakonske odredbe, procesuiraju odgovorne za pokušaj nelegalnog preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu, te političke opcije kojima ti zastupnici pripadaju, da se vrate u okvire legalnog političkog djelovanja'', poručio je Komšić, priopćeno je iz njegovog ureda.

Naime, nova skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, koja ima 18 zastupnika, danas se nije pojavila na zakazanoj hitnoj sjednici Skupštine TK na kojoj se trebala razmatrati, između ostalog, Prijedlog proračuna za 2021. godinu i odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, već je održala svoju sjednicu izvan zgrade bez prisustva 17 drugih zastupnika.

Na toj sjednici nova većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, smijenila je skupštinsko rukovodstvo i Vladu TK te imenovala novi saziv kantonalne vlade.

Ovakav način preuzimanja vlasti u TK Žarko Vujović ocijenio je kao napad na ustavni poredak, navodeći da je izvršen državni udar i da "nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo".

Vujović je pozvao ministarstvo unutarnjih poslova i nadležno tužiteljstvo da zaštiti kantonalne institucije, kao i visokog predstavnika na hitnu reakciju.

Nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. prosinca, ali je na to predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close