Izvanredna sjednica Predsjedništva

Komšić diže vojsku zbog migranata u Bihaću?

Komšić traže da se na raspolaganje stave svi raspoloživi kapaciteti Ministarstva sigurnosti i Ministarstva obrane.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 16:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH zbog alarmantne sigurnosne situacije u Bihaću.

''Događaji i aktivnosti migranata na prostoru Unsko-sanskog kantona postali su pitanje oko kojeg se više ne može šutjeti. Podsjetit ću javnost kako se radi o licima koja su u najvećem broju nezakonito ušla na teritorij Bosne i Hercegovine i koji sada svojim aktivnostima vrše direktan napad na stanje sigurnosti građana naše zemlje, sa mogućnosti da takva situacija eskalira do izrazito neželjenih razmjera'', izjavio je Komšić za Fenu.

Kako građani Unsko-sanskog kantona traže reakciju državnih institucija, Komšić poručuje da je primoran pozvati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da održe hitnu sjednicu i u skladu sa članom 41. Zakona o Vijeću ministara zatraže održavanje njihove vanredne sjednice sa temom rješavanja problema migranata u Bosni i Hercegovini, kako bi se bi raspoloživi kapaciteti Ministarstva sigurnosti i Ministarstva obrane stavili na raspolaganje.

Uostalom, dodao je, u skladu sa članom III/1f i III/5a Ustava BiH, kojim se institucijama Bosne i Hercegovine daje nadležnost na zaštiti državnih granica i pitanje migracijskih kretanja i azila, to je obaveza državnih institucija, u ovom konkretnom slučaju Vijeća ministara i resornih ministarstava.

''Ovakvo stanje sa migrantima postalo je neizdrživo, Bihać se pretvara u poprište tragedija pa zato tražim da se donesu adekvatne odluke o tome, kao na primjer korištenja Oružanih snaga BiH na zaštiti granica države Bosne i Hercegovine, ali i sve druge kapacitete da ovakva ponašanja i aktivnosti migranata napokon riješimo na kvalitetan način. Isto tako, veoma je važno da nadležna policijska tijela učine sve što je u njihovoj moći i presjeku sve krimogene mreže koje se bave poslovima nelegalnog prelaska migranata u Bosnu i Hercegovinu. Građani Bihaća očekuju pomoć i ne zaslužuju da budu prepušteni sami sebi'', poručio je Komšić.

Sukob migranata u središtu Bihaća, jedna osoba teže povrijeđena

U današnjem međusobnom sukobu migranata u središtu Bihaća teže je ozlijeđen dvadesetčetvorogodišnji Afganistanac. Ozlijede u predjelu stomaka nanesene su mu oštrim predmetom, te je odmah hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić".

''Policijska postaa u Bihaću je oko 13 sati dobila dojavu o sukobu više, najvjerojatnije stranih državljana u Gradskom parku, u neposrednoj blizini dječijeg vrtića. Dežurne ekipe su odmah upućene na to mjesto, gdje su zatekli teško ozlijeđeno lice. Konstatirane su mu ubodne rane u predjelu stomaka, te je odmah prebačen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. U međuvremenu je utvrđeno kako je riječ o dvadesetčetverogodišnjem državljaninu Afganistana'', rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljdedić.

Policijski službenici još uvijek obavljaju uviđajne radnje na mjestu događaja, nakon čega će i biti poznato više informacija.

Kopirati
Drag cursor here to close