Ne može nestati

Komšić: Zašto predsjednici iz susjedstva ne dolaze u Sarajevo

Istaknuo je da nema ništa protiv suradnje Beograda i Banje Luke, da Milorad Dodik ima sve ustavne ovlasti i legitimitet da bude sugovornik bilo kome u svijetu, ali da se zna kako trebaju komunicirati dvije zemlje.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2019. u 13:59 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine nisu "antagonistički", ali su neka pitanja otvorena godinama, što govori da "ipak nešto ne štima", ocijenio je u intervjuu za Tanjug predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, uz poruku da je Sarajevo glavni grad BiH i da će sve ići lakše kada Srbija to prepozna.

''Uz dužno poštovanje i razumijevanje svih specifičnosti koje vladaju u ovoj regiji i u odnosima naše dvije zemlje, nitko od nas iz Sarajeva nema ništa protiv da se odvijaju kontakti sa bilo kojim dijelom zemlje, ali samo uz jednu napomenu, i to ne kao fusnotu - da je glavni grad BiH Sarajevo. Kad se to bude prepoznavalo bilo gdje, ne samo u odnosima naše dvije zemlje, stvari će lakše ići '', rekao je Komšić.

Istaknuo je da nema ništa protiv suradnje Beograda i Banje Luke, da Milorad Dodik ima sve ustavne ovlasti i legitimitet da bude sugovornik bilo kome u svijetu, ali da se zna kako trebaju komunicirajti dvije zemlje.

''Nemam ništa protiv da Dodik ima dobre odnose sa bilo kojim predsjednikom Srbije, pošto je Dodiku svaki predsjednik Srbije najbolji. To je njegovo pravo, ali glavni grad BiH je Sarajevo'', ističe Komšić.

Na konstataciju da još od inauguracije novog Predsjedništva BiH prošle godine predsjednici Srbije i Hrvatske nisu bili u službenoj posjeti Sarajevu i pitanja što vidi kao razlog za to i da li je i sam u nekoj mjeri odgovoran, Komšić odgovara: "Neka mi kažu šta trebam uraditi da se to promijeni, izuzev ako ne očekuju da nestanem, da me izbrišu gumicom, a to se dogoditi neće."

Kopirati
Drag cursor here to close