Tako je

Komšić se slaže sa Hahnom

Podsjetimo, tajnik Europske komisije Johannes Hahn objavio je u četvrtak kako se ''angažirao s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabri političko vodstvo da provedu sporazum od 5. kolovoza''.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slažem se sa gospodinom Hahnom da je bez daljnjeg odgađanja potrebno imenovati Vijeće ministara BiH, kazao je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom izjave komesara Europske unije za proširenje Johannesa Hahna kako je formiranje vlasti u BiH od suštinske važnosti za proces europskih integracija.

Komšić je kazao kako je u tom kontekstu odmah u Bruxelles potrebno dostaviti Godišnji nacionalni plan, te istovremeno imenovati mandatara, kako bi bio otkočen proces formiranja vlasti i kako bi se poduzele aktivnosti na ispunjavanju mjera i preporuka iz Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Europskoj uniji, priopćeno je iz Komšićeva ureda.

Podsjetimo, tajnik Europske komisije Johannes Hahn objavio je u četvrtak kako se ''angažirao s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabri političko vodstvo da provedu sporazum od 5. kolovoza''.

Naveo je kako od članova Predsjedništva očekuje da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. 

Sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnoj razini istekao je danas.

Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. kolovoza prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obvezali su se da će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Opći izbori u BiH održani su prije 11 mjeseci, a vlade na državnoj i federalnoj razini još uvijek nisu formirane, dok je kao najveći "kamen spoticanja" postao Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO). 

Kopirati
Drag cursor here to close