''Pronađite izvršitelje''

Komšić: Rušenje spomenika u Briševu je čin mržnje prema Hrvatima

Srušen spomenik ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora
Vijesti / Politika | 28. 05. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je srušen spomenik ubijenim Hrvatima u selu Briševo kraj Prijedora, član Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je to ''vandalskim činom''.

''Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora, nazvavši ga vandalskim i činom mržnje koji je usmjeren protiv malobrojne povratničke zajednice u manjem bh. entitetu'', navodi se iz Predsjedništva BiH.

U priopćenju stoji da je Briševo simbol stradanja hrvatskih civila koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili 1992. godine, na početku rata u BiH, u sklopu projekta etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata, kao i ostalih pripadnika nesrpske nacionalnosti s tih područja, piše BIRN.

''Komšić je pozvao vlast i policiju Republike Srpske da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršitelje ovog nedjela. U protivnom, smatrat će da je ovo čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu'', navodi se u priopćenju.

Izvor fotografije: tuzlanski.ba / Razbijeni spomenik

Kako se dodaje, više nikada se na ovim prostorima ne smiju ponoviti nikakve Tomašice, te da je nerazumljiva višedesetljetna šutnja o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora.

Goran Zorić, aktivist Centra za mlade “Kvart”, pretpostavlja da počinitelji jesu osobe koje su radikalizirane u nekom smislu. Dodaje da se uglavnom radi o manjim grupama koje su nacionalno radikalizirane i spremne na nasilje i da na takav način izražavaju svoje stavove.


''Suživot i mir su pojmovi koji na ovim prostorima podrazumijevaju jednu krhkost, ali treba naglasiti da se u Prijedoru događaju  incidenti počinjeni iz mržnje. Prije nekoliko mjeseci imali smo slučaj gdje je – samo zbog grba koji je bio istaknut na vozilu – napadnut građanin bošnjačke nacionalnosti. Bitno je reći da ti incidenti nisu pravilo, događaju se u proljeće i ljeto, u periodima komemoracija nesrpskim civilnim žrtvama u Prijedoru, i to je period kada jeste povećan broj incidenata počinjenih iz mržnje'', kaže Zorić.

On naglašava da je 2014. i 2015. bio primjetan neki skok u broju incidenata počinjenih iz mržnje, ali je unazad nekoliko godina taj broj opao.


''Evo, ove godine imamo, nažalost, opet neki porast broja ovih slučajeva. Čini mi se da to dolazi od neke manjine koja je radikalizirana i spremna na nasilje u svom izražavanju stavova. Velika većina građanki i građana Prijedora ne dijeli mišljenje da je ovo pravi način da se svoji politički stavovi izražavaju'', kaže Zorić.


Prema presudama izrečenim u Haagu i Sudu BiH, snage policije i vojske Republike Srpske su 1992. godine izvršile progon nesrpskog stanovništva, koji je rezultirao ubojstvima preko 3.000 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close