Član Predsjedništva

Komšić poručio EU: Odgoda pregovora sa Sj.Makedonijom i Albanijom loša i za BiH

Ako pregovori ne bi počeli, smatra Komšić, to bi moglo usporiti i provedbu mjera i preporuka iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i proces prihvaćanja europskih standarda.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2019. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić apelirao je u četvrtak na dužnosnike Europske unije da ozbiljno razmotre otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju upozoravajući kako bi svaka odgoda početka pregovaračkog procesa mogla imati negativne učinke ne samo za te dvije države, nego i za cijelu regiju uključujući BiH.

Komšićev ured u Sarajevu priopćio je kako je on poslao posebno pismo Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Europske komisije, Ursuli von der Leyen, novoizabranoj predsjednici Europske komisije, Federici Mogherini, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku i Johannesu Hahnu, povjereniku za proširenje i dobrosusjedsku politiku.

Nakon što je postalo jasno da je otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom postalo upitno Komšić je dužnosnicima EU poručio kako bi bilo iznimno važno da te dvije države nastave svoj put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje jugoistočne Europe, čime se zapravo šalje pozitivna poruka cijeloj regiji, a samim tim i Bosni i Hercegovini.

"Europska komisija je već konstatirala da su ove dvije zemlje ispunile tražene kriterije za otvaranje pregovora i ako njihov zahtjev bude odbijen, poslala bi se pogrešna poruka i BiH kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju jednostavno ne daju očekivani rezultat", napisao je Komšić.

Ako pregovori ne bi počeli, smatra Komšić, to bi moglo usporiti i provedbu mjera i preporuka iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i proces prihvaćanja europskih standarda.

"O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regije kao i o mogućnosti jačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti", upozorio je Komšić dodajući kako se stoga nada da će odluka iz Bruxellesa o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti pozitivna.

Kopirati
Drag cursor here to close