Frka oko imena

Komšić: Ovo je dogovor Dodika i Izetbegovića

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio je da će RS odgovoriti ali i pozvao na dogovor.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2019. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Meni ovo sve liči na dogovor SNSD-a i SDA'', izjavio je u četvrtak za agenciju Patria član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentirajući najavu iz SDA da će tražiti od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da preispita naziv imena Republika Srpska.

''I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega, na BH blok kako bi morali s njima u vlast jer Dodik hoće raspad BiH, a SNSD-u koristi jer ovim 'ubija' i ono malo preostale opozicije u RS-u, te potpuno 'ubija' priču o NATO putu BiH'',, rekao je Komšić.

Naime, iz SDA je objavljeno da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republika Srpska pokazala da je dosadašnji naziv entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio je da će RS odgovoriti ali i pozvao na dogovor.

Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, pak kaže kako traži da se u ime RS-a unesu Hrvati i Bošnjaci.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close