Europski parlament

Komšić optužio Zovko za laž i poticanje šovinizma

"To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije", izjavio je Komšić
Vijesti / Politika | 23. 11. 2018. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predbacio je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu (EP) Željani Zovko da "laže i potiče šovinizam" reagirajući tako na njezin istup u raspravi na Odboru za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao stanje u BiH u svjetlu listopadskih izbora.

Odbor za vanjsku politiku EP-a raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o stanju u BiH, o čemu priprema rezoluciju kojom namjerava izraziti zabrinutost u pogledu pitanja legitimne predstavljenosti naroda u toj zemlji. Zovko je na toj raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama.

"Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH je dala naputak obiteljima za koga trebaju glasovati", kazala je Zovko.

Komšić joj je u petak oštro odgovorio porukom da ne govori istinu te potiče mržnju.

"To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije", izjavio je Komšić kako ga citira portal Klix.

Zovko je na Odboru za vanjske poslove zapravo ponovila teze koje su ranije plasirane iz HDZ-a BiH, a u toj stranci su ocijenili da je Komšićeva uvjerljiva pobjeda nad njihovim predsjednikom Čovićem zapravo rezultat činjenice da su vjernicima u džamijama davane upute kako glasovati, odnosno kako rasporediti glasove da bi pobijedili i Komšić i kandidat

Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović što se i dogodilo.

Iz Islamske zajednice oštro su reagirali na takve objede na njihov račun ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji.

"Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju protiv Islamske zajednice vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH i kojom se ona optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza", kazao je za televiziju N1 Muhamed Jusić, glasnogovornik IZ u BiH, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close