Očekivao drugačiji rezultat

Komšić objavio da će HDZ trčati u vlasti i da je spreman povući se

Naglasio je kako će ujedinjenje ljevice biti visoko na listi njegovih prioriteta.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2018. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'' HDZ će praviti galamu i na kraju potrčati u vlast'', kazao je je novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u gostovanju u programu BHRT-a.

''Potrčali su u vlast 2014. i 2012. godine, kada ih je Lagumdžija uveo u vlast, potrčat će opet'', rekao je i dodao kako smatra da nisu ozbiljne priče o opstrukcijama HDZ-a, jer da je tako, oni bi se povukli iz vlasti.

''Šta mislite hoće li Čović reći svojima da se povuku sa vlasti?'', upitao je Komšić te rekao kako HDZ godinama koristi povlastice koju donosi vlast, te da lider HDZ-a neće pristati da sam plaća svoje ljude ukoliko blokiraju procese u BiH.

Naveo je kako ne stoje priče kako nije legitimno u državnom Predsjedništvu, te da će njegov posao biti da poštuje Ustav i zakone, koji su mu i dopustili da se kandidira i bude izabran.

''Ovo što oni izvlače, to ne piše u Ustavu BiH'', rekao je Komšić.

Naglasio je kako će ujedinjenje ljevice biti visoko na listi njegovih prioriteta.

''Da smo išli zajedno, situacija bi danas bila drugačija. To se mora dogoditi. Spreman sam na svaki potez. Spreman sam se povući ako sam ja smetnja. Ako se ne ujedinimo bit će to katastrofa za ovu zemlju'', rekao je Komšić.

Naveo je da se, kada se sabere broj onih koji su glasovali za lijeve stranke i oni koji su ljevičari, a ostali su kod kuća u nedjelju jer su razočarani zbog toga što se ljevica nije ujedinila, dobiva slika jednog moćnog aparata koji je ''spreman parirati etničkim i šovinističkim politikama''.


''Treba pošteno razgovarati, a ne nadmudrivati se. Svejedno mi je kako će se neka nova struktura ljevice zvati i koje će boje nositi'', rekao je Komšić.

Komentirajući to da će u Predsjedništvu raditi s Miloradom Dodikom, rekao je kako treba tek vidjeti hoće li Dodik nastaviti ''gurati prst u oko zapadu''.

''To nije pametan pristup i obije se čovjeku o glavu, ali je na njemu izbor'', rekao je Komšić i dodao kako postoje  dva Dodika, onom kojeg je međunarodna zajednica dovela na vlast i ovog sada.

''Ovaj drugi je gori. Ima li on želju da se mijenja i bude racionalan čovjek, ne znam. Ali mogu reći da je način donošenja odluka u Predsjedništvu takav da se ne isplati opstruirati njegov rad, jer onda plaćate cijenu. Ako krene u opstrukciju dogodit će se da RS ne dobije nijedan kredit, potreban u popunjavanju proračunskih rupa. Ako je to njegov izbor, onda neka se pita radi li u korist vlastite štete'', naveo je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close