Otkazivanje

Komšić o disoluciji: Oni koji su probali - ili su u Haagu ili pod zemljom

Komšić je istaknuo i kako želi vjerovati da će se dogovor ispoštovati, ali da se boji da je drugi scenarij izvjesniji.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se novinarima nakon što je otkazana izvanredna sjednica te institucije.

Sud i Tužiteljstvo

"Gospodin Dodik je na samoj sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Vijeće ministara BiH. Rekao je također da neće više inzistirati na održavanju slične sjednice, čekajući da dođe 5. rujan kao rok koji je naveden u sporazumu. Također, Dodik je najavio na samoj sjednici da će ukoliko do 5. rujna ne bude realizacije sporazuma, ići na NSRS i tražiti da NSRS povuče svoju suglasnost u osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV i uvođenje indirektnih poreza. Rekao je i da Sud i Tužiteljstvo po njemu nisu ustavni, što, oprostite na tumačenju, izgleda kao njegovo nepriznavanje i nadležnost Suda i Tužiteljstva. To je ono što se događalo na samoj sjednici. Ako me pitate za mišljenje, mislim da ipak treba sačekati 5. rujan. Naravno, obaveza nas jeste da radimo u skladu sa Ustavom i zakonima. Ne bih želio da ovo uđe u neku eskalaciju krize, kako to najavljuje Dodik", istaknuo je Komšić.

"Ne možete povući nadležnosti jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament. S obzirom da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu, očito da nije ni važno što piše u zakonu. Jer da se držimo zakona, ne bismo ni došli u ovu istauciju da razgovaramo o ANP-u i NATO-u. Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u BiH i koje funkcioniraju", dodao je.

Odgovarajući na pitanje novinara koji bi mogao biti najgori scenarij iza 5. rujna je rekao:

"Ja nisam sudjelovao u sklapanju tog sporazuma, jer da sam sudjelovao, ne bih dozvolio da se tumači na razne načine kao što se radi. Nije nam u cilju vući poteze koji mogu dodatno uvući u krizu. Kao član Predsjedništva ističem da se Ustav i zakoni moraju poštovati. Kad dovodite u pitanje Ustav i zakone i obarate te postulate funkcioniranja države, onda su svakakva čuda moguća. Sve države, demokratske države, počivaju na provođenju Ustava i zakona".

Nije ih problem naći

Upitan je i da prokomentira je li realno očekivati kompromis.

"Ja mislim da može. Na prošloj sjednici Predsjedništva sam pokušao da idem s nekim kompromisom da zadovoljim Dodika kad je riječ o ANP-u da budući mandatar preuzme obavezu da dostavi ANP. Pokušali smo da idemo u varijante u kojoj nitko neće biti poražen ili pobjednik, ali ovdje je važno da ste neka vrsta pobjednika. S ovakvom situacijom samo ćemo svi izgubiti. Nikom neće biti bolje od svega toga. Možemo doći do kompromisa, on leži u onom što imamo", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na pitanje kako pojedini analitičari kažu da postoji bojazan da Dodik iskoristi situaciju da se pokrene plan disolucije zemlje, Komšić je poručio kako su to neki probali i '92. godine.

"Znate gdje su sad ti što su probali? Pogledajte gdje su. Problem ih nije naći - što od Haaga što pod zemljom. Dakle, to se neće dogoditi. Ne postoji niti se rodio taj koji može to da uradi".

Komšić je istaknuo i kako želi vjerovati da će se dogovor ispoštovati, ali da se boji da je drugi scenarij izvjesniji, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close