Glasovi

Komšić negdje pročitao o sastanku u Beogradu

Komšić je najavio da stranka čiji je predsjednik, Demokratska fronta, priprema izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću...
Vijesti / Politika | 13. 10. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući sinoćnji sastanak u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića, član Predsjedništva BiH ŽeljkoKomšić kaže da je "negdje pročitao da su navodno razgovarali o evropskoj perspektivi".

''Kakva je ta perspektiva po njihovom shvaćanju dovoljno govori da su upravo isti dan kadrovi HDZ-a i SNSD-a oborili Zakon o javnim nabavkama, tako da je njihova priča europskoj perspektivi potpuno deplasirana, štoviše da se iza svega kriju neki drugi motivi, koji su ako hoćete ugrožavanje te europske perspektive BiH'', rekao je Komšić za Fenu.

Budući je Predsjedništvo BiH prošlog tjedna putovalo u Bruxelles i da je zajednički nastup ocijenjen dosta pozitivno i od strane europskih dužnosnika, Komšić u razgovoru za Fenu naglašava da je činjenica da je ostvaren određeni napredak kada je riječ o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

''Imali smo priliku čuti od europskih dužnosnika šta nas očekuje, a očekuje nas mnogo posla jer kandidatski status zavisi od značajnog napretka u ispunjanju svih 14 prioriteta. Moj je stav da treba predano raditi na ispunjavanju svih prioriteta. Uostalom politička opcija iz koje dolazim je to zaista pokazala konkretnim djelovanjem, jer smo do sada predlagali izmjene Ustava i Izbornog zakona kako bi implementirali presude Europskog suda za ljudska prava. Predložili smo i novi Zakon o javnim nabavkama BiH, a pripremamo i paket izmjena Zakona o VSTV-u. Nažalost, postoje političke opcije poput HDZ-a i SNSD-a koje po svemu sudeći to ne žele, a kad ne žele onda je jasno da nemaju volje raditi na ispunjavanju 14 prioriteta. Upitno je da li uopće žele i članstvo u EU'', navodi Komšić.

Komšić je najavio da stranka čiji je predsjednik, Demokratska fronta, priprema izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

''Mi pripremamo tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužiteljsom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi osigurala i jamčila neovisnost i samostalnost tužiteljstva i tužitelja, sudova i sudaca, kao i disciplinskog tužitelja koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a ikoji bi imao svojstvo pravnog lica, birao bi ga i razrješavao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH'', kazao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close