Trka

Komšić ne može odustati zbog Čovića

Komšić je iznenađen pozivom iz vrha SDP-a pri čemu je zaključio da se u najvećoj stranci ljevice ''zbiva nešto čudno''...
Vijesti / Politika | 20. 03. 2018. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne mogu to uraditi zbog Dragana Čovića", rekao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić potvrdivši kako neće odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu.

Nakon ''prozivke'' iz SDP-a da odustane od svoje kandidature, Komšić je istaknuo da mu je glavni motiv suprotstaviti se čelniku HDZ BiH Draganu Čoviću koji će se vjerojatno odlučiti za još jedan mandat.

Komšić je iznenađen pozivom iz vrha SDP-a pri čemu je zaključio da se u najvećoj stranci ljevice ''zbiva nešto čudno'' te je izvjesno da SDP svojim djelovanjem pogoduje isključivo Čoviću.

Naime, Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak je razmatralo prošlotjedni Komšićev prijedlog za hitno ujedinjenje četiri stranke s lijevog političkog spektra u jednu i zajednički nastup na izborima u listopadu u okviru nove organizacije pod novim imenom.

Zaključili su kako im je taj prijedlog neprihvatljiv jer bi praktično značio gašenje ove stranke.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prozvao Komšića zbog jednostranog isticanja kandidature za Predsjedništvo BiH pozvavši ga da od toga odustane i time otvori prostor da ljevica istakne zajedničkog kandidata za državni vrh koji bi imao potporu svih stranaka.

S druge strane, Dragan Čović je rekao kako ga ne plaši, a zapravo i ne zanima pretjerano što će stranke ljevice dogovoriti i hoće li imati jedinstveni izborni nastup.

 


"Ja sam siguran da ćemo mi dobiti više od 80 posto glasova Hrvata na izborima", kazao je Čović i istaknuo kako je ljevica u Bosni i Hercegovini ustvari bošnjačka struktura.

''Tko će dobiti većinu među Bošnjacima, jer ta ljevica o kojoj pričate odnosi se isključivo na Sarajevo, i na bošnjačke stranke, koliko je god to ljevica, to je evidentno bošnjačka struktura, i stranačka i glasačka, i glasačkog tijela. Kada kažem bošnjačka onda je to na razini 95 posto i više. Ne na nekoj manjoj razini. Tako što se mene tiče sretno im bilo u svakoj varijanti, bilo da nastupali kao pet stranaka ili jedna stranka'', rekao je Čović na druženju s novinarima i dodao kako vjeruje da će HDZ BiH, odnosno stranke okupljene oko HNS-a imatii hrvatskog člana Predsjedništva ''tko god to bude'', i dopredsjednika Republike Srpske tko god bude kandidat.

'''Siguran sam da ćemo u Vladi RS imati svoje predstavnike, kao što sam siguran da ćemo u Vijeću ministara imati onu trećinu dužnosnika kroz politički koncept HNS, i mislim da ćemo tako izaći na izbore'', kazao je Čović koji je čelo države prepustio Bakiru Izetbegoviću u redovnoj rotaciji članova Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close