Odluke BH bloka

Komšić: Ne moramo po svaku cijenu biti u vlasti ili dio vlasti

''U prošlosti smo pokazat da se vlast ne mora biti, stavljali smo principe ispred funkcija i preživjeli infrastrukturnu golgotu zbog toga'', rekao je, između ostalog, Komšić.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2019. u 09:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi stavovi izneseni na posljednjem zasjedanju BH bloka prvo moraju biti verificirani na Predsjedništvu Demokratske fronte (DF), i to će sigurno biti učinjeno, iz prostog razloga što BH blok kao takav nema preciziran model odlučivanja. Naprosto, BH blok nema svoje organe'', izjavio je za današnje Oslobođenje predsjednik DF-a, član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić navodi da "to nije političko tijelo koje ima svoj statut ili tome slično, pa sve odluke, kao i u slučaju DF-a, moraju biti verificirane na stranačkim organima".

''Na spomenutom zasjedanju delegacija DF-a zauzela je principijelan stav. Dakle, sljedeći: ako BiH blok ne ide u vlast, onda je vrlo jasno, mi smo za to da se ide u opoziciju i da se BH blok kroz opozicijsko djelovanje na bazi principa gradi kao jedna jaka građanska alternativa, pri čemu bi u takvom procesu nužno moralo doći do političkog i ideološkog približavanja između tri stranke, i pri čemu bi se mogla odrediti jasna strategija u nadolazećem razdoblju, kako bismo se što bolje pripremili za iduće izborne cikluse, znajući šta hoćemo i koliko možemo. Naravno, nužan preduvjet toga, po mišljenju izaslanstva DF-a, jeste opozicijsko djelovanje na svim razinama vlasti, čime bismo bili čisti i pred građanima i pred sobom, ali i pred onima koji bi nam danas-sutra, ukoliko i u jednom kantonu budemo vlast, mogli maliciozno prebacivati da smo eto i mi vlast, jer smo zaboga vlast u jednom kantonu'', kaže Komšić.

Sa druge strane, podsjetio je, takav stav sa DF-om nije dijelio, izuzev tuzlanskog SDP-a, ostatak SDP-a, naročito sarajevski SDP i Naša stranka, koji tvrde da BH blok istovremeno treba biti i opozicija i vlast. Opozicija na federalnoj i državnoj  vlast na nekim kantonalnim razinama, a naročito sarajevskom, gdje su već u vlasti.

''Dakle, ja smatram da mi po svaku cijenu ne moramo biti u vlasti ili dio vlasti. U prošlosti smo pokazat da se vlast ne mora biti, stavljali smo principe ispred funkcija i preživjeli infrastrukturnu golgotu zbog toga'', rekao je, između ostalog, Komšić za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close