Poslije u Sloveniju

Komšić najavio trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska

Komšić je najavio i radnu posjetu Predsjedništva BiH Sloveniji na poziv predsjednika Boruta Pahora.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2019. u 15:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trilateralni sastanak Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska bit će održan 8. listopada u Beogradu, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sjednice u petak.

Komšić je također izjavio da će tijekom ovog boravka bh. delegacije u Srbiji, u blizini Sremske Rače biti postavljen kamen temeljac za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd.

Pahor zove

Prenoseći novinarima i druge detalje sa održane sjednice, najavio je radnu posjetu Predsjedništva BiH Sloveniji na poziv predsjednika Boruta Pahora. Termin posjete će biti kraj ove godine ili početak sljedeće, što će biti precizirano u kontaktu s Pahorovim kabinetom.

Na redovnoj sjednici Predsjedništva bilo je također riječi o zaključivanju više međunarodnih sporazuma i ugovora, davanju agremana veleposlanicima pojedinih zemalja te imenovanju nerezidentnih veleposlanika.

Članovi Predsjedništva BiH u petak su se sastali s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, a po Komšićevim riječima, razgovarano je o ukupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebi kompromisa te da Predsjedništvo BiH, zbog svoje strukture, bude neka vrsta vođe u toj priči.

''Do nas je sad da vidimo kako ćemo i šta ćemo, kako izaći iz ove situacije kad je riječ o formiranju vlasti, godišnjem nacionalnom planu, MAP-u itd. Uglavnom, veleposlanici nisu imali nekih prijedloga a ni kritika'', Komšićeve su riječi.

Skupština UN-a

Na molbu da komentira najavljeni odlazak predstavnika stranaka iz Republike Srpske na sastanak s Aleksandrom Vučićem i Vučićevu izjavu da će to u principu biti sastanak ka stabilizaciji u regiji, Komšić je kratko odgovorio: ''Očekujem da će Vučić biti mudriji od nekih naših političara''.

Neoperativnost novca za završetrak radova na prijelazu Bratunac - Ljubovija, predsjedavajući Predsjedništva BiH je komentirao vlastitim dojmom da ''tu ima određenih političkih ciljeva'' mada nije siguran.

Također, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratit će se Generalnoj skupštini UN-a 24. rujna, saznaje Fena u Uredu predsjedavajućeg.

''U tijeku su pripreme za odlazak delegacije Bosne i Hercegovine na 74. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić'', rečeno je Feni.

Kopirati
Drag cursor here to close