Sastanak

Komšić: Uključiti veći broj žena u politiku

Komšić je istaknuo značajnim kontinuiranu suradnju Bosne i Hercegovine sa UN Women i UN-ovim Fondom za borbu protiv nasilja nad ženama.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2019. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s generalnom podtajnicom Ujedinjenih nacija (UN) i izvršnom direktoricom UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je, uz dobrodošlicu za članove izaslanstva UN-a, naglasio važnost njihove posjete Bosni i Hercegovini i značaj održavanja Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sugovornici su konstatirali napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u stvaranju preduslova za postizanje ciljeva ravnopravnosti spolova, ali i to da će Bosna i Hercegovina morati proći određene reformske procese kako bi adekvatno odgovorila na izazove koji su pred njom.

Sugovornici su također naglasili važnost uključivanja što većeg broja žena u politički život Bosne i Hercegovine, kao i jasno definiranje jednakosti spolova kroz zakonodavstvo u BiH.

Predsjedavajući Komšić istaknuo je značajnim kontinuiranu suradnju Bosne i Hercegovine sa UN Women i UN-ovim Fondom za borbu protiv nasilja nad ženama, koja je otvorila put ka sustavnom rješavanju problema rodno zasnovanog nasilja, te doprinijela nastavku dobre suradnje i partnerskih odnosa zemalja regije.

U izaslanstvu UN-a, sastanku su prisustvovali Alia El-Yassir, regionalna direktorica UN Women za Europu i Centralnu Aziju, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, David Saunders, predstavnik UN Women u BiH i Aldijana Šišić, direktorica UN-ovog Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close