Mir je oružje

Komšić: Ne dajte da nam ubiju ideju Republike

Kazao je da ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2019. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo  izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu'', kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom preuzimanja priznanja Počasnog građanina općine Bosanska Krupa.

''Ne dajte da nam ubiju ideju Republike, demokraciju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo 'podnositi' već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i stoga sam u politici'', kazao je u svom govoru Komšić.

Foto: PR / Željko Komšić primio priznanje Počasnog građanina općine Bosanska Krupa

Kazao je da ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine. Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, naveo je, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama. 

''Za tu ideju vrijedi se zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir. Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen'', zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close