Nenajavljeno i službeno

Komšić iznenada otputovao za Zagreb

Posjeta Željka Komšića Zagrebu nije najavljena ali je potvrđeno da je službena.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2018. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH, otputovao je danas u iznenadnu službenu posjetu Zagrebu, potvrdio je Zlatko Miletić, glavni tajnik Demokratske fronte.

Miletić nije želio govoriti o detaljima posjete koja nije najavljena, ali je potvrdio da se radi o službenoj posjeti.

Informaciju je na početku press-konferenciju u središnjici SDP-a potvrdio i lider ove stranke Nermin Nikšić uputivši u Komšićevo ime, ispriku zbog odsustva sa sjednice.

"Gospodin Komšić je u službenom posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti", rekao je Miletić.

Dodao je kako će uskoro u javnosti biti jasnije što Komšić radi u Zagrebu.

"Neke ćete stvari vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti", rekao je Miletić.

Po njegovim riječima, Komšić je misiji popravljanja odnosa dviju država.

"Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom", kazao je glavni tajnik DF-a.

Televizija N1 je objavila kako, osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nitko iz hrvatskog državnog vrha nije u Zagrebu. Premijer je u Kini, predsjednik Sabora u Dubrovniku, gdje je i ministrica vanjskih poslova.

Podsjećamo, Komšić je pozvao predsjednicu i premijera Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, dođu u službenu posjetu Sarajevu kako bi se na razini institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Europske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava.

''S obzirom na to da predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH, i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine službenu posjetu Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH'', rekao je Komšić.

''Potrebno je razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dvije države, pa čak i onim pitanjima koja su unutarnja pitanja BiH i Hrvatske na razini institucija, u duhu razumijevanja i obostranog poštivanja'', rekao je.

Naveo je kako je potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, problemu Buškog jezera, ali i o svim drugim pitanjima za koje službeni Zagreb izražava interes. 

''S moje strane, u razgovoru s novim kolegama u Predsjedništvu BiH, učinit ću sve što je potrebno da, odmah iza posjete Bruxellesu, prijem hrvatskog izaslanstva bude u samom vrhu prioriteta'', rekao je Komšić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close