Nema predaje

Komšić iz samoizolacije: Ostalo je malo vremena

Pohvalio je odgovornost građana u odnosu prema pandemiji, ali i napore institucija države koji se poduzimaju po tome pitanju.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2020. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo niz zaključaka i mjera vezanih za pandemiju COVID 19 za koje smatramo da ih je potrebno poduzeti, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon održane izvanredne sjednice.

Komšić je predsjedavao sjednicom putem video linka, s obzirom na činjenicu da je u obavezi poštovati mjere samoizolacije, nakon prošlotjedne radne posjete Kanadi.

Pohvala

"Raditi ćemo u kontinuitetu, a sa druge strane zatraženo je od svih nadležnih institucija da redovno izvještavaju Predsjedništvo BiH o poduzetim mjerama", naveo je Komšić.

Pohvalio je odgovornost građana u odnosu prema pandemiji, ali i napore institucija države koji se poduzimaju po tome pitanju.

"Moram pohvaliti napore koje po pitanju krize poduzimaju institucije države, i pozdraviti odgovornost građana koji prate upute nadležnih organa i time ne dopuštaju da u ovim trenucima zavlada panika i opće nesnalaženje. Vjerujem da će se formiranjem Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, što je jedan od zahtjeva, dati još snažniji odgovor na postojeće izazove", kazao je Komšić.

Da bi prebrodili krizu potrebno je, dodao je on, i da institucije daju zajednički odgovor i da u svemu tome cjelokupna javnost bude konstruktivna.

"Još uvijek imamo malo vremena da učinimo ono što mnoge druge zapadne zemlje već čine i ja znam da mi imamo i snage i pameti da ublažimo krizu. Ali to će se dogoditi samo pod uvjetom da zajedno radimo, što vjerujem da možemo i hoćemo", rekao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić kazao je kako je zaključeno da se broj graničnih prijelaza svede na minimum, kao i to da je Predsjedništvo BiH naredilo Oružanim snagama da sve svoje resurse stave u cilju zaštite od pandemije, dodajući da je podržana inicijativa o uvođenju karantena na graničnim prelazima, te korištenju vojne opreme u te svrhe shodno potrebama i zahtjevima nadležnih institucija.

"Karantena i samoizolacija u trajanju od najmanje 14 dana su od životne važnosti radi prevencije i objektivne opasnosti, stoga su potrebne takve odlučne mjere", rekao je Komšić.

Solidarnost

Osvrnuo se i na ekonomski aspekt krize i izazova s kojima se suočava domaća ekonomija, navodeći da su u ovom trenutku potrebne hrabre mjere.

"Kada je riječ o ekonomskom aspektu krize, realnost govori promet roba treba regulirati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda, ali se također moraju poduzeti mjere od strane svih razina vlasti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje gospodarskih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima", naveo je Komšić.

Na kraju, Komšić je potcrtao da je danas više nego ikad potreban svaki oblik solidarnosti i razumijevanja.

"Solidarnost koju vidimo među građanima potrebno je preslikati na sve one koji danas obavljaju odgovorne pozicije, jer ovo nije trenutak za bilo kakva lična ili stranačka nadmetanja. Građani s pravom očekuju maksimalnu ozbiljnost i odgovornost", zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close