Rusija ugrožava suverenitet BIH

Komšić: Ivancov atakuje na zakone i odluke države BiH

Ovakav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2020. u 12:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da poruka ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kojom iskazuje nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine a koje su donesene potpunim konsenzusom u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka.

Naveo je da takav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

- S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene. Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to - smatra Komšić.

Dodao je da veleposlanik Ivancov možda misli da može u BiH voditi agresivnu anti-Zapadnu, anti-demokratsku politiku kako to njegova zemlja radi u Srbiji, kako to sada rade u Crnoj Gori pokušavajući da je destabiliziraju, i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, ali ga podsjeća da je on samo diplomata jedne strane države na tlu neovisne i suverene Bosne i Hercegovine.

- Njega ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela - poručio je Komšić, priaopćeno je iz njegovog ureda.

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov poručio je u subotu kako se vlada njegove zemlje odlučno protivi širenju NATO-a i na područje zapadnog Balkana jer taj savez smatra "agresivnim blokom".

U autorskom tekstu kojega je objavio banjolučki list "Glas Srpske" blizak režimu Milorada Dodika, ruski je veleposlanik otvoreno kazao kako Moskva nastoji razvijati što bolje odnose s Republikom Srpskom ali je ustvrdio kako to ne čini na štetu nekog drugog u BiH a zapadne saveznike, prije svega SAD je optužio kako pokušavaju revidirati Daytonski sporazum i time narušiti ravnotežu između dva enititeta i tri konstititutivna naroda.

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članicom NATO-a Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH jer se približavanju savezu protive vlasti RS.

Zbog blokada iz RS BiH je tek prošle godine države uspjela dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i to nakon čekanja koje je potrajalo gotovo deset godina koliko su vlasti u Banja Luci odbijale dopustiti uknjižbu vojne imovine na državu.

U RS-u su u tim blokadama imali punu potporu Rusije a veleposlanik Ivancov sada je okvalificirao NATO kao "agresivni vojno-politički blok koji stvara podjele u Europi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost".

Ciljajući na publiku iz reda bosanskih Srba ruski je veleposlanik poručio kako je NATO iz svojih egioističnih političkih interesa, kršeći međunarodno pravo bombardirao gradove te osiromašenim uranijem komntaminirao Balkan.

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO kojima se podrivaju temelji funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja-jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazatu i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih načela“, napisao je Ivancov.

Kopirati
Drag cursor here to close