Hrvatski član...

Komšić ima uvjet da odustane

Dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto je Nezavisnim novinama potvrdila da joj ova priča "nije nepoznata".
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, spreman je odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ukoliko u državni parlament bude vraćen travanjski paket ustavnih promjena'', potvrđeno je Nezavisnim novinama od izvora bliskih stranci.

Dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto je Nezavisnim novinama potvrdila da joj ova priča "nije nepoznata".

"Međutim, mi govorimo o potrebama izmjena Izbornog zakona. Mi tražimo da narodi mogu birati svoje predstavnike, pa neka izvoli to biti Komšić ili netko drugi. Što se 'aprilskog paketa' tiče, da je on bio onda prihvaćen, mi danas ne bismo bili ovdje gdje jesmo, no danas imamo druge realnosti", rekla je Krišto.

Dodala je kako je danas "pravna činjenica" presuda Ustavnog suda BiH te da su to pozicije od kojih HDZ neće odustati te da će na tom tragu tražiti rješenje.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Zstupničkog doma BiH, smatra da je neusvajanje "aprilskog paketa" 2006. najveća nepravda koja se BiH dogodila, te da će ga SDA podržati ukoliko taj paket dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH bilo kad.

"Što se tiče kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva, u to ne ulazim hoće li on odustati od kandidature ili ne", rekao je Džaferović.

Iz SNSD-a poručuju kako razvoj odnosa, koji bi bili budućnost BiH, ne može počivati na bilo čijim ucjenama.

"Daj bože da je Komšić tako bitan da se od njegove kandidature kreira budućnost BiH. Kada je u pitanju 'aprilski paket', teško je o tome govoriti s ove distance. Međutim, čim se lideri ne vraćaju razgovorima o tome, vjerojatno ne misle da je dobro rješenje", kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Iz SDS-a poručuju kako ne vjeruju da bi sada dali podršku "aprilskom paketu".

"Ali, može se razgovarati o tom dokumentu može li se on nadograditi u smislu da ne predstavlja udar na Dayton. Koliko se sjećam, SDS je i 2006. imao rezervu prema tom paketu, i kako sada stvari stoje, ne vjerujem da bi naišao na našu podršku", poručuje Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a, koji je formalni partner DF-u, kratko je rekao da ne raspolaže ovim saznanjima i da ih ne može komentirati.

"Aprilski paket" ustavnih promjena bio je najveća, najsveobuhvatnija i najduže rađena platforma ustavnih promjena, za koju su sve veće stranke dale podršku. Banjalučke novine podsjećaju kako je taj paket ustavnih promjena sadržavao četiri amandmana, od kojih su ključni da bi BiH dobila jednog predsjednika parlamenta, jednog predsjednika Vijeća ministara i jednog predsjednika BiH s dva zamjenika. Svi bi morali biti iz različitih konstitutivnih naroda i rotirati se.

''Kada je sve bilo formalno dogovoreno, paket je u travnju 2006. godine pao u parlamentu glasovima Silajdžićeve Stranke za BiH, tada tek osnovane HDZ 1990 i jednim 'odmetnutim' glasom tadašnjeg zastupnika SDA Mehmeda Žilića'', podsjećaju Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close