Ma hajte, molim vas

Dragan Čović sutra može sjesti u moju stolicu

Komšić kaže kako je Čović tražio taj princip ''za sebe, za HDZ, za HNS ne mogu reći, on ne predstavlja većinu hrvatskog naroda''.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Principi Draganu Čoviću ne znače ništa. Točno je. On u Mostaru traži pravo jedan čovjek - jedan glas jer se to pravilo primjenjuje u ostalim lokalnim zajednicama odnosno za ostala upravljačka tijela u FBiH izuzev kada govorimo o Sarajevu'', rekao je za televiziju hayat Željko Komšić govoreći, između ostalog, o dogovoru za održavanje izbora u Mostaru.

Komšić kaže kako je Čović tražio taj princip ''za sebe, za HDZ, za HNS ne mogu reći, on ne predstavlja većinu hrvatskog naroda''.

''On je tražio što negira na drugim razinama vlasti. Vrijeme je da se odluči, da li hoće jedan princip ili drugi princip jer ne može sad ovako sad onako. U našoj politici svašta može pa može i to možete u jednom slučaju tražiti jedno, u drugom da je to protivno nekim svetim principima za koje se stranka zaklinje i zalaže ali kažem to je naša politička svakodnevnica'', rekao je.

Kaže da je razgovarao s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem uoči potpisivanja dogovora u Mostaru.

Video: KOMŠIĆ ZA HAYAT: NE SUMNJAM U ONO ŠTO MI JE IZETBEGOVIĆ REKAO

''Jesam, nekih 10-15 prije toga razgovarao s njim. On mi je tada rekao su na putu da se riješi pitanje Mostara i izbora. Da Čović i HNS imaju neke zahtjeve koji se tiču izbornog zakona i onih izbora Doma naroda i članova Predsjedništva.  Moj je stav tada bio, ja sam mu rekao što se tiče Dragan Čović sutra može sjesti u ovu stolicu u kojoj sjedim ja, mislim na mjesto člana Predsjedništva BiH pod uvjetom da se Dom naroda u FBiH iznivelira, da se uredi na način kako je uređeno Vijeće naorda u RS. Ja mislim da je to suština zapravo sve priče. Da možemo dogovoriti izbor članova Predsjedništva kako je to predviđeno Travanjskim paketom ali izbor članova Predsjendištva nije pitanje koje je ikada bilo odvojeno od izbora Doma naroda pogotovo fedealnog pa onda izvedenog iz federalnog državnog. To su dva pitanja koja se vežu. U suprotnom to ne bi imalo nikakvog smisla, razgovori ne bi imali nikakvog smisla o promjeni načina izbora članova Predsjedništva BiH ako to ne vežete sa izborom Doma naroda'', rekao je, između ostalog, Komšić.

Rekao je kako zna da Dragan Čović na to neće pristati.

''Ja sam to tad rekao Izetbegoviću pa čak i na tu uvjetnu ponudu jer je on u svom političkom stavu vrlo tvrd, vrlo rigidan. Traži rješenja koja nisu dobra ni za hrvatski narod ni za BiH. On traži rješenja koja će dalje oslabiti BiH i eventualno u jednom trenutku voditi k njenoj disouciji. Stvarajući da etnički zaokruži teritoriju kroz virtualne izborne jedinice kako on to želi a onda ovisno o prilikama koje vladaju u Europi, regiji i svijetu da krene političkim putem kojim Dodik već neko vrijeme ide'', rekao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close