Reagiranje

Komšić: Dodikova galama o strancima je besmislena

Komšić je dodao da Dodik nije protiv stranaca, nego bi "probirao" te iste strance.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2021. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena pokazuje i to da on sam poziva strance da se uključe u navodni dijalog oko promjene daytonskog uređenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažiraju u tome smislu", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirajući istupe kolege iz Predsjedništva Milorada Dodika koji poziva predsjednike Turske, Hrvatske i Srbije da se uključe u dijalog o stanju u Bosni i Hercegovini.

Komšić je dodao da Dodik nije protiv stranaca, nego bi "probirao" te iste strance.

"Iako je priča o promjeni Daytonskog sporazuma prazna priča jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH odnosno Aneks 4 sporazuma neovisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih zemalja, zanimljivo je to da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Dejtonskog sporazuma, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju", ističe Komšić, prenio je Klix.

Zaključio je da ne vidi na koji način bi danas dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Naime, Dodik je u nedjelju pozvao hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

"Ako je moguće da u konstelaciji (Tayyip) Erdogan, (Aleksandar) Vučić, Milanović razgovaramo, razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo", izjavio je novinarima Dodik, srpski član tročlanog predsjedništva države.

Dodik je u petak tijekom Erdoganova posjeta Sarajevu ustvrdio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav, pa je sada potrebno postići novi dogovor o budućnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close